Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Grčka u plamenu; Ambasada Srbije: Srbi na sigurnom

Podeli

Širom Grčke izbijaju požari usled visokih temperatura, koje u najvećem delu zemlje prelaze 40 stepeni, a prema trenutnim informacijama, nema srpskih državljana ugroženih požarom, kažu za Tanjug u Ambasadi Srbije u Atini.

Navode i da su u stalnom kontaktu sa našim građanima koji žive u Grčkoj, sa počasnim konzulima na ostvarima, kao i sa turistima i sa vodičima i predstavnicima agencija koje dovode srpske turiste u Grčku.

Prema poslednjoj informaciji, trenutno je aktivno 78 požara, čije gašenje otežavaju vetrovi Maltemi, koji duvaju u ovo doba godine. Za sada se požari drže pod kontolom, nema ljudskih žrtava, ali je šteta, materijalna i ekološka velika, navode u Ambasadi.

Grčka prestonica je prekrivena dimom i pepelom, jer još uvek nije ugašen požar u severnom predgrađu Atine, kod mesta Tatou.

Izgorelo je oko 80 kuća, požar je pod kontrolom, ali je za saobraćaj zatvoren deo autoputa kojim se sa severa stiže u Atinu. Stanovnici Grčke čije su kuće oštećene u požaru, smešteni su u hotele o trošku države.

U Ambasadi navode i da na Peloponezu još uvek ima aktivnih požara, ali su pod kontrolom, da je gorelo u okolini Patre, najvećeg grada u ovom delu Grčke, dok je za saobraćaj bio zatvoren i most kod Patre koji spaja Peloponez sa zapadnim delom Grčke.

Dodaju da je požarom bio zahvaćen i deo uz granični prelaz Evzoni, koji je juče u popodnevnim časovima bio zatvoren, ali je situacija normalizovana i prelaz radi u normalnom režimu.

Na grčkim ostrvima su požari, takođe, pod kontrolom, a njima su obuhvaćeni delovi u kojima uglavnom nema turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2704 idi na stranu