Izvor: B92

Da u pustinji ima života dokazuje čileanska Atakama sa neobičnom atrakcijom. Međutim, ne bismo to nazvali životom, već borbom za život. Ali da je upoznamo, pa neka svako odluči sam.

U severnom delu zemlje, nedaleko od auto-puta koji prolazi kroz ogromnu pustinju, ogromna ljudska ruka viri iz pustoši i peska. Skulptura po imenu "Mano del Desierto" napravljena je u obliku ljudske ruke i visoka je 11 metara.

Lokalne vlasti iz obližnjeg grada Antofagasta naručile su delo vajara Marija Irarazabala da popuni prazninu - i dobili su ga.

Lepa i sablasna scena podseća na utopljenu ruku, što je ujedno i poruka koju je umetnik poslao. Naime, ova umetnička intervencija simbolizuje ljudsku ranjivost i bespomoćnost i podseća na tešku istoriju čileanskog naroda i brojna kršenja ljudskih prava.

Iako nosi važnu i dirljivu poruku, ni sama nije pošteđena. Često na meti vandala koji ga slikaju grafitima, ruka je prinuđena da se "čisti" svakih nekoliko meseci.

Ironično, ovo je samo još jedan dokaz njene nemoći.

Bez obzira na nesrećne okolnosti, a na našu sreću, spomenik je dostupan svima i pristup je besplatan. Dozvoljeno vam je da ga dodirujete i slikate naslonjeni na njega, ali je zabranjeno penjati se na njega.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.