Izvor: B92

Na nekadašnjem području železničke stanice Nordbanhof nastaće najveći park u Beču od Međunarodne izložbe vrtova 1974. godine. Park Fraje Mite će se prostirati na 93.000 kvadratnih metara, a radovi će biti okončani 2025. godine.

U okviru parka će biti uređeno stanište za mnoge vrste životinja i biljaka.

"Fokus projekta će biti na očuvanju biodiverziteta, jer jer područje budućeg parka već sada stanište za mnoge zaštićene vrste kao što su zelene krastave žabe i livadski gušteri, a to tako treba i da ostane", izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

Topografija područja sa visinskim razlikama će biti očuvana, kao i delovi starog železničkog pogona.

Foto: David Bohmann /PID

Izgradnja parka će se odvijati u fazama. Prva faza obuhvata delove parka pod nazivom "gradska divljina" i "park 1" na površini od 21.000 kvadratnih metara.

Završetak radova u prvoj fazi je planiran u jesen 2021. godine. "Gradska divljina" će biti adaptirana, ali će ostati stanište za zaštićene vrste. Kako bi se one sačuvale tokom izgradnje parka radove će sve vreme pratiti ekološki građevinski nadzor.

U ovom delu će posetioci moći da posmatraju divlju floru i faunu. "Park 1" će imati dečje igralište, ograđen prostor za pse, mobilijar i fontanu.

Narednih godina je planirana izgradnja parka za skejtere, biciklističkog parka, sportskih terena, pet manjih igrališta za decu, terena za fudbal, košarku i odbojku i uređenje livada, još jedne zone za pse i zajedničkih bašti.

Takođe će biti posađeno 300 stabala koji će pozitivno uticati na mikroklimu u novoj četvrti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.