Foto: Shutterstock/Serg Stupak
Foto: Shutterstock/Serg Stupak

Crna Gora uvodi digitalnu kovid potvrdu – bez nje nema ulaska u klubove i diskoteke

Podeli

Noćni život će od 30. jula biti moguć, ali pod jednim uslovom.

Da li i vi planirate letovanje u Crnoj Gori? Osim kovid potvrde, na vreme obezbedite polisu putnog osiguranja

Crna Gora je u petak donela nove mere, kojim se zabranjuje rad ugostiteljskim objektima, u zatvorenom i otvorenom prostoru, a koje bi trebalo da važe do 2. avgusta.

Međutim, kako stvari stoje, od 30. jula će noćni život biti moguć, ali pod jednim uslovom.

U noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći će da borave samo oni koji ispunjavaju određeni uslov - posedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde.

Nacionalna digitalna kovid potvrda, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sledeće podatke:

*Da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa;

*Datum i vreme negativnog PCR testa na koronavirus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);

*Dokaz da je osoba preležala infekciju koronavirusom, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

*Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se test koji nije stariji od 48 sati);

Stupili na snagu kovid pasoši - šta treba da znamo o njima?

Kako se koristi i gde se preuzima Nacionalna digitalna kovid potvrda?


Digitalna kovid potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više od gore navedenih uslova, digitalna kovid potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kom vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema.

Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Kako se proverava Nacionalna digitalna kovid potvrda?

Korišćenje digitalne kovid potvrde je jednostavno.

Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolevanje od kovida 19 i brzi antigenski test.

Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim merama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno merama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde.

Digitalna kovid potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbeđena digitalno potpisanim QR kodom.

Stranci u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni kovid sertifikat, kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vreme, postoji rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u Crnoj Gori.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2704 idi na stranu