Foto: Shutterstock/Theastock
Foto: Shutterstock/Theastock

Sa kojom vakcinom se lakše putuje?

Podeli

Mnoge vlade su dale zeleno svetlo samo onima koji su primili određene vakcine.

Evropska unija je, primera radi, ovog meseca predočila da neće dozvoliti ulazak onima koji su primili "Covishield", indijsku verziju vakcine AstraZeneke, jer nije odobrena od evropskog regulatora za lekove.

Ubrzo nakon toga, Indija je zapretila namerom da i ona "može da uvede recipročnu odluku za priznavanje EU digitalne potvrde".

BBC navodi kako se situacija s ovom vakcinom odnosi na politiku Evropske unije, a ne na onu pojedinih država članica, te da su Austrija, Nemačka, Slovenija, Grčka, Irska i Španija saopštile da dozvoljavaju ulazak onim posetiocima koji su vakcinisani Covishield vakcinom.

Svetska zdravstvena organizacija je, uz AstraZeneku, odobrila i Fajzer/BioNTech, Modernu, Džonson & Džonson i dve kineske vakcine.

Međutim, kakvo je globalno stanje o prihvatanju različitih vakcina za prelazak granice?

AstraZeneka najprihvaćenija vakcina, sledi Fajzer

Možda vas zan ima:

Uskoro će biti važno i kada ste se vakcinisali

Prema podacima stranice "Visa Guide World", najprihvaćenija vakcina širom sveta, u smislu prelaska granice, je AstraZenekina, koju je odobrilo 119 zemalja, uključujući i WHO (Svetska zdravstvena organizacija)

Nakon AstraZeneke, dolazi Fajzer/BioNTech koju je odobrilo skoro 90 zemalja, a potom i Sputnjik V (priznaje više od 60 država). Slede Moderna i Džonson & Džonson.

S druge strane, kineski CanSinoBio priznalo je samo nekoliko država.

Na stranici "VisaGuide" možete da proverite koje zemlje priznaju vakcinu koju ste primili.

Problem za turizam

Problem nije samo prelazak granice. Iako SAD za sada ne traži potvrdu o vakcinaciji za ulazak u zemlju (mada je, među ostalima, zatvorena za Britance, Evropljane, Kineze i Indijce), Kanađani vakcinisani AstraZenekom izrazili su zabrinutost zbog mogućih problema prilikom ulaska u objekte koji zahtevaju potvrdu o primljenoj vakcini koju je odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA).

Iako je SAD naručio 300 miliona doza vakcine AstraZeneke, FDA ga još uvek nije odobrila, piše "The Economist".

Među vakcinama za koje su trenutno male verovatnoće da će dobiti međunarodno odobrenje su ruski Sputnjik V, indijski Covaksin i kubanska Abdala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2695 idi na stranu