Foto: shutterstock/Pete Niesen
Foto: shutterstock/Pete Niesen

Sve za turizam: Australija sprečila UNESKO da Veliki koralni greben proglasi za ugrožen FOTO

Podeli

Australija je danas uspela da spreči Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) da stavi njen Veliki koralni greben na spisak ugroženih znamenitosti svetske baštine, uprkos zabrinutosti naučnika zbog propadanja tog jedinstvenog podvodnog ekosistema.

Australija se već godinama bori protiv toga da taj greben kod njene severoistočne obale bude proglašen za ugrožen jer strahuje da bi to smanjilo njegovu privlačnost za turiste. Koralni greben u Koralnom moru, na rubu Tihog okeana, dugačak 2.300 kilometara donosi Australiji 4,8 milijardi dolara prihoda od turizma.

Posle intenzivnog lobiranja Australije, Komitet UNESKO za svetsku baštinu je danas na konferenciji u kineskom gradu Fudžuu odložio odluku o grebenu, iako je sam UNESKO zaključio da nema nikakve sumnje da je koralni greben u opasnosti da propadne.

Članice Komiteta UNESKO, među kojima Kina, Rusija i Saudijska Arabija, tražile su da se Australiji da još vremena za konzervaaciju Velikog koralnog grebena, uvršćenog 1981. godine medju mesta svetske baštine.

Greben je narušen uginućem korala koji ga grade, zbog povećanja temperature vode u okeanu, što je posledica klimatskog zagrevanja, te se na njemu naseljavaju alge i morske zvezde, a on gubi žarku boju. Dve trećine Velikog koralnog grebena su, kako se smatra, oštećene, a ugrožava ga i zagadjenje vode u okeanu industrijskim i poljoprivrednim aktivnostima.

UNESKO stavljanje na spisak ugroženih lokacija svetske baštine ne smatra kaznom, a neke zemlje u tome čak vide način da se svetu skrene pažnja na njihovu baštinu i da se time doprinese njenom očuvanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2695 idi na stranu