Foto: Shutterstock/Fusionstudio
Foto: Shutterstock/Fusionstudio

Opasnost da vas vrate sa granice: Otkriveno 11 ustanova - nisu smele da rade antigenske testove

Podeli

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je prilikom inspekcije otkriveno da čak 11 ustanova koje su radile antigenske testove za to zapravo nemaju ovlašćenja.

Da li su preskupi PCR testovi zaista potrebni?

Za ulazak u većinu zemalja je potrebno da imate potvrdu o vakcinaciji ili da ste preležali kovid 19 ili pak negativan test.

Kako su svi jedva dočekali popuštanje mera i otvaranje granica, pa pohrlili u omiljena letovališta, porasla je potreba za testiranjem, a sudeći prema saopštenju Ministarstva zdravlja, pojavilo se i više laboratorija i zdravstvenih ustanova koje testiraju građane iako nemaju potrebna ovlašćenja.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je u periodu od 5. do 9. jula obavljena kontrola u 11 ustanova, te da je ustanovljeno da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici, koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu.

Koronavirus i PCR test: Koliko testiranje košta u Srbiji, a koliko u drugim zemljama

Svim ustanovama, za koje su zdravstveni inspektori kontrolom rada utvrdili da ne poseduju potrebna ovlašćenja, izrečene su zabrane obavljanja testiranja i podnete prekršajne prijave.

Osim što rezultat testa koji je urađen u ustanovi koja nema ovlašćenja dovodi u pitanje validnost testa, postoji i mogućnost da ćete imati problem na granici.

Kako biste sprečili moguće probleme i neprijatnosti, najbolje je da se na vreme raspitate koje državne i privatne laboratorije imaju sva ovlašćenja za testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3582 idi na stranu