Izvor: Blic

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je prilikom inspekcije otkriveno da čak 11 ustanova koje su radile antigenske testove za to zapravo nemaju ovlašćenja.

Za ulazak u većinu zemalja je potrebno da imate potvrdu o vakcinaciji ili da ste preležali kovid 19 ili pak negativan test.

Kako su svi jedva dočekali popuštanje mera i otvaranje granica, pa pohrlili u omiljena letovališta, porasla je potreba za testiranjem, a sudeći prema saopštenju Ministarstva zdravlja, pojavilo se i više laboratorija i zdravstvenih ustanova koje testiraju građane iako nemaju potrebna ovlašćenja.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je u periodu od 5. do 9. jula obavljena kontrola u 11 ustanova, te da je ustanovljeno da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici, koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu.

Koronavirus i PCR test: Koliko testiranje košta u Srbiji, a koliko u drugim zemljama

Svim ustanovama, za koje su zdravstveni inspektori kontrolom rada utvrdili da ne poseduju potrebna ovlašćenja, izrečene su zabrane obavljanja testiranja i podnete prekršajne prijave.

Osim što rezultat testa koji je urađen u ustanovi koja nema ovlašćenja dovodi u pitanje validnost testa, postoji i mogućnost da ćete imati problem na granici.

Kako biste sprečili moguće probleme i neprijatnosti, najbolje je da se na vreme raspitate koje državne i privatne laboratorije imaju sva ovlašćenja za testiranje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.