Izvor: B92

Epidemiološka situacija u Sloveniji se zadnjih dana pogoršava.

Samo u poslednja 24 sata potvrđeno je 111 novozaraženih.

Epidemiolog Milan Krek, koji vodi slovenački Institut za javno zdravlje, preporučio je svim Slovencima da ne odlaze na odmor u inostranstvo nakon 15. avgusta.

"Svima koji odlaze na odmor u inostranstvno preporučujem da se vrate do 15. avgusta", izjavio je Krek na vladinoj konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o opasnosti novog talasa zbog delta varijante, kao i potrebi da ubrza vakcinacija stanovništva kako bi jesen bila sigurna.

Slovenija menja pravila za ulazak – važe od 15. jula

Budući da nije spominjao na koje turističke destinacije misli ni precizirao preporučuje li da ostanu kod kuće i onima koji su se vakcinisali, na njegovu izjavu je bilo mnogo reakcija.

Ministar zdravlja Janez Poklukar izjavio je da je Krek time želeo da upozori one koji idu u inostranstvo da nijedna država, pa ni one koje imaju veću stopu vakcinacije od Slovenije, nisu dostigle potrebni kolektivni imunitet ili željeni nivo vakcinisanja koji bi ljude štitio od zaraznijih varijanti te da upozorenje treba shvatiti i kao želju da na jesen ne bude zatvaranja obrazovnog sastava, kao u delu prošle i ove godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.