Izvor: B92

Doktor je objasnio zašto je omiljena hrana na određenim destinacijama opasna.

Gastroenterolog otkriva šta ne treba da jedete u popularnim letovalištima, da biste izbegli stomačne probleme.

Čim je epidemiološka situacija dopustila da se podignu rampe na granicama, Srbi su pohrlili na omiljene mediteranske destinacije, a kako navodi gastroenterolog dr Vojislav Perišić, mnogi od njih na letovanju nisu "zakačili kovid 19", već "muku muče" sa stomačnim tegobama.

On ističe da je ovu situaciju moguće izbeći ukoliko na putovanje ponesete probiotik, a da treba obratiti pažnju i na specifičnosti u ishrani pojedinih zemalja.

"Dva puta po jedan probiotik dnevno mnogo znači na putovanju, pa sračunajte koliko će vam biti potrebno", kaže dr Perišić.

Grčka

Dr Perišić ističe da bi u Grčkoj trebalo izbegavati meso, jer se ono zbog visokih temperatura često zamrzava više puta, što čini da se kontaminira bakterijama.

"Srbi u Grčkoj najviše jedu giros, a njegov kvalitet je vrlo diskutabilan. Njega čine mesni otpaci koji se slabo termički obrađuju i okreću se na suncu po ceo dan, što nije higijenski. Zato je u Grčkoj mnogo bolje jesti suvlaki, ražnjiće od čistog mesa, koji se prže na 600 -700 stepeni, na temperaturi na kojoj bakterije izumiru."

Egipat

Poznati gastroenterolog kaže da u Egiptu niko i ne pokušava da pije vodu sa česme, kao ni u ostalim delovima Afrike i južne Evrope.

"Pijte isključivo flaširanu vodu, jer bakteriološki neispravna može izazvati ozbiljna oboljenja. Takođe, izbegavajte mnogo začinjenu hranu, na koju mi nismo navikli", kaže Perišić za Objektiv.

Turska

Doktor ističe da bi turisti koji putuju u Tursku, gde je naročito popularna ishrana na bazi švedskog stola, trebalo posebno da vode računa da se ne prejedaju.

"Baklave treba takođe izbegavati, jer dugo stoje. Umesto toga, jedite sveže kolače i voćne salate. Ne pretrpavajte tanjir, već uzimajte pet manjih obroka dnevno", kaže dr Perišić.

Kako uzeti u obzir ove savete, a iskustiti pravi duh i tradiciju ovih zemalja? Pišite nam u komentarima.

Crna Gora

Morski plodovi spremljeni na razne načine jedan su od specijaliteta crnogorske kuhinje, međutim, doktor Perišić kaže da bi ih trebalo izbegavati.

"Oni, a naročito školjke, najveći su izvor toksina i patogenih bakterija koji mogu izazvati ozbiljnu mučninu. Samo dobro oprane školjke su pogodne za ishranu, ali gotovo da ne postoji garancija da ih je kuvar, pre nego što je od njih napravio jelo, očistio na odgovarajući način", kaže gastroenterolog.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.