Izvor: B92

Od 16. jula 2021. godine uvedeno je novo pravilo za putovanje sa nekog od grčkih ostrva na kopno, pa će uz sva neophodna dokumenta, putnici morati da dostave još jedan.

Naime, putnici će biti u obavezi da dostave i potvrdu o negativnom samotestiranju, koje je izvršeno do 24 sata ranije od predviđenog vremena putovanja.

Testovi za samotestiranje dostupni su u apotekama i koštaju nekoliko evra. Formular koji se popunjava može se pronaći i na sajtu grčke vlade, a on izgleda ovako.

Da bi se izbegao zastoj prilikom ukrcavanja, lučke vlasti su apelovale na putnike da dođu u luku najmanje 90 minuta pre isplovljavanja.

Šta je sve potrebno za ulazak u Grčku:

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

- sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi

- sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojran

- sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati

- sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Podsetimo, svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - "Passenger Location Form", preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji, s tim da druga doza vakcine bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza) ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Kako u praksi izgledaju nove mere Grčke? VIDEO

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti nasumičnom testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Šta ako vam ne stigne potvrda PLF obrasca? Najčešće nedoumice o putu u Grčku

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.