Izvor: RTCG

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Liljana Radulović saopštila je danas na pres-konferenciji da će aktuelne epidemiološke mere biti produžene do 30. jula.

Radulovićeva je izjavila da će svi zaposleni u zdravstvu i ustanovama socijalne i dečje zaštite koji nisu vakcinisani ili nisu preležali koronu morati nakon povratka s odmora da urade PCR test pre povratka na posao.

"Ovo se ne odnosi na one koji su primili prvu dozu vakcine, a test će biti o trošku države", rekla je ona i dodala da je opasna predrasuda da koronavirus mladima ne može ništa podsećajući na fatalne ishode koji su bili kako u Crnoj Gori tako i u svetu.

"U crnogorskim bolnicama je zauzeta 31 postelja za kovid pacijente. Vakcinacijom imate zaštitu od najtežih oblika oboljenja, i ona vas drži dalje od bolnice", rekla je doktorka Radulović.

Do sada je, kaže ona, testirano više od 10.000 stranaca, a pozitivna su bila 82 nalaza, što je manje od jednog procenta.

Istakla je da je do sada u Crnoj Gori vakcinisano više od 70 odsto lekara.

"Ne smemo da zaboravimo na deo lekara koji su privremeno odložili vakcinaciju zbog preležane bolesti. Lekari služe za primer. Molimo sve, a posebno mlade, one od 19 do 39 godine koji su u Crnoj Gori najčešće oboljevali od korone da prestanu da misle da su nesavladivi i da slede primer lekara i da se vakcinišu", rekla je doktorka Radulović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić rekao je da je epidemiološka situacija u zemlji stabilna, te da je, s obzirom na činjenicu da je sezona u jeku, bilo realno da dođe do blagog rasta broja zaraženih.

Taj porast, kaže, nije na značajnijem nivou, jer u prethodne četiri nedelje imamo do 20 registrovanih pozitivnih slučajeva.

"U Crnoj Gori je trenutno aktivno 327 slučajeva infekcije koronavirusom. Dvonedeljna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika za celu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 46,51", rekao je Galić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.