Izvor: B92

Ako želite da na letovanje stignete na najbezbedniji mogući način, najbolje je da ne planirate da na put krenete u najtoplijem delu dana, od 11h do 16h.

Turistička sezona uveliko traje, svi željno iščekuju da krenu put mora. Kako pojedini mediji prenose, za predstojeći vikend se očekuju velike gužve na putevima.

Dok iz Uprave granične policije kažu da je pravilo da nema pravila da li će biti gužve ili ne, Jovica Mitić iz Auto-moto Saveta Srbije za B92.net kaže da se na našim putevima očekuje saobraćaj pojačanog intenziteta.

Potencijalne gužve na putevima ka Makedoniji, Bugarskoj i Crnoj Gori

"To su samo naša prognoziranja, s obzirom da se nalazimo u turističkoj sezoni i da je taj drugi vikend u julu, kada se uobičajeno mnogo više putuje baš zbog letnje turističke sezone. Očekujemo da će i on biti u tom znaku pojačanog intenziteta saobraćaja, uglavnom ka Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, odnosno ka destinacijama gde naši građani uglavnom letuju i provode svoje letnje godišnje odmore", kaže Mitić.

Ne krećite na put između 11h i 16h

"Preporuka je da se najtopliji deo dana ne koristi za duže putovanje, od 11h do 16h kada su temperature najviše. Tada bi trebalo napraviti pauzu od vožnje, treba se odmarati. To je naša preporuka - da se za vožnju koriste jutarnji, kasniji popodnevni i rani večernji časovi. Tada je najbezbednije i najsigurnije, jer su kvarovi na vozilima najčešći u najtoplijem delu dana", poručuju iz AMSS-a.

Stanje na putevima

Već s prvim jutarnjim satima na graničnim prelazima Srbije stvorene su velike kolone.

Prosečno vreme zadržavanja na granici u oba pravca na putničkim terminalima (iz i ka Srbiji) je 30 minuta osim na prelazima Gostun (ka Crnog Gori) i Gradina (ka Bugarskoj) gde je moguće čekanje i do 60 minuta na izlazu iz zemlje.

Napominjemo da se stanje iz sata u sat menja, pa se u večernjim satima očekuju još veće gužve.

Podsećamo, prelazi Rožaje i Jabuka ka Crnog Gori rade u izmenjenom režimu.

Kako je za B92.net potvrdio Auto-moto Savez Crne Gore, do 15. jula će zbog radova na putu ova dva prelaza biti zatvoreni u periodu od 9h do 11h i od 13h do 15h.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.