Izvor: B92

Više od 1.000 Indijaca je u proteklih mesec dana posetilo Srbiju, prenose domaći mediji.

Ovih dana na beogradskom aerodromu može se videti veći priliv indijskih putnika.

Razlog tranzita Indijaca kroz Srbiju su novi kovid propisi.

Naime, kako napominju domaći turistički radnici, budući da Indija trenutno nije na zelenoj listi, putnicima iz ove zemlje je za određene destinacije potrebno da su najmanje dve nedelje boravili u državi koja je na zelenoj listi.

Ipak, da bi ušli u Srbiju njima je neophodan negativan PCR test.

S druge strane, naša zemlja je država sa zelene liste, pa kada uz to dodamo i da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima bezvizni režim sa Indijom, kao rezultat dobijamo veći priliv indijskih turista u našoj zemlji.

Izgleda da je Indijcima Srbija usputna stanica do Bliskog istoka, gde su mnogi od njih dobili poslovne ponude, prenose domaći mediji. Za mnoge bliskoistočne zemlje je za ulazak neophodan PCR test i boravak od 15 dana u zelenoj zoni.

Beograd, pa Zlatibor

Prema saznanjima turističkih radnika, Indijci uglavnom dolaze individualno, iznajmljuju privatne apartmane i stanove. Uglavnom su to putnici niske platežne moći koji traže što povoljniji smeštaj i više puta tokom boravka u Srbiji menjaju smeštaj. Najčešće borave u Beogradu, ali često odlaze i put Zlatibora.

Čarter letovi Nju Delhi - Beograd


Tokom jula se očekuje grupa od približno 500 Indijaca, koji će u našoj zemlji boraviti dve nedelje zbog karantina.

U prilog tome da Indijci dolaze u Srbiju u većem broju nego ranije ide i činjenica da će indijska niskobudžetna avio-kompanija Spajsdžet početi sa serijom čarter letova između Nju Delhija i Beograda, a preko Jermenije i Gruzije.

Naime, indijski turoperatori nude trodnevne, 14-dnevne i 22-dnevne aranžmane u Srbiji, a kako se napominje, već više od 1.000 Indijaca je na ovaj način u poslednjih mesec dana doputovalo u Srbiju.

Takođe, prevoznici koji već saobraćaju do Beograda, poput “Katar ervejza”, “Lufthanze”, “Flaj Dubaija” i “Turkiš Erlejnza”, već su zabeležili povećanje broja putnika ka Srbiji, a na linijama ka Beogradu čak 60 odsto putnika čine ljudi sa indijskim pasošima, navode.

Pretpostavlja se da će letove ka Srbiji najviše koristiti Indijci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje koja je od 24. aprila suspendovala dolazak putnika iz Indije, osim ako prethodno nisu bili u zelenoj zoni.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.