Izvor: Blic

Brzo širenje delta soja dovelo je do putnih restrikcija u Portugalu, Španiji i Nemačkoj, dok se u Austriji i Hrvatskoj razmišlja o narednim koracima.

Mere u Portugalu

Portugal, u kom je delta soj postao dominantan – sada je na nemačkoj listi rizičnih zemalja, što praktično znači da su zabranjeni svi ulasci iz te države. Izuzeti su samo nemački državljani i stanovnici koji pri povratku u Nemačku moraju biti dve nedelje u karantinu, navodi Jutarnji list. Ovakva odluka Nemačke je razbesnela Brisel, a evropski poverenik za pravosuđe Didije Rajnders rekao je trebalo da se Nemačka prvo konsultuje sa svojim partnerima.

S druge strane, Portugal je uveo mere za nevakcinisane Britance, koji od ponedeljka 28. juna moraju da prođu obavezan dvonedeljni karantin po ulasku u zemlju. Britanija se našla u fokusu s obzirom na rastući broj novozaraženih delta sojem. Prema novim pravilima, svako ko putuje u kopneni Portugal bilo morem, kopnom ili vazduhom, mora dokazati da je vakcinisan ili se izolovati.

Mera je doneta nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel prošle nedelje kritikovala Lisabon što je dozvolio britanskih turistima da ulaze u zemlju sredinom maja i početkom juna, dok je delta soj cirkulisao u ostrvskoj zemlji.

Portugal je postao prva evropska zemlja koja je objavila da je delta varijanta sada dominantna na njenoj teritoriji. Poslednjih dana Portugal prijavljuje najviši broj novozaraženih od februara. U Lisabonu je produženo radno vreme centara za vakcinaciju, dok su u južnom regionu Algarve, omiljenom među turistima, otkazani privatni časovi za decu ispod 16 godina na najmanje 12 dana. Hiljade Britanaca posetilo je Algarve početkom juna kad je nakratko bilo omogućeno da otputuju za Portugal.

Ograničenja u Španiji i Malti

I Španija i Malta su ove nedelje naglo povećale ograničenja za putnike iz Velike Britanije i ulazak uslovljavaju potpunim vakcinisanjem.

Balearska ostrva nametnula su restrikcije na britanske putnike, iako se Španija opire Merkelinim pozivima za karantin na evropskom nivou. Od četvrtka 1. jula Britanci koji dolaze na ostrvo moraće da dokažu da su vakcinisani ili da pokažu negativan PCR tst.

Srbija zabranjen ulazak na Maltu: Naša zemlja na crvenoj listi VIDEO

Na Majorki je takođe izbila epidemija nakon studentskog puta na ostrva iz kopnene Španije. Oni su zatvoreni u svoje hotele a zvaničnici navode da je 800 slučajeva zaraze širom zemlje povezano sa epidemijom na Majorki.

Foto: Shutterstock/In Green

Oštrije mere u Hrvatskoj

Neke zemlje koje su već u sistemu sada razmatraju da ponovo pooštre mere protiv kovida, usled brzog širenja dominantnog soja. Među njima je Hrvatska, čiji je direktor Instituta za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak najavio vraćanje strožih mera zbog pojave delta soja, ali i slabog odaziva na vakcinaciju.

Hrvatska traži “zeleni pasoš”

"Interes je pao, vakcinacija je usporena. Mnogi kalkulišu da ne žele da se vakcinišu sada, već kasnije, što je loše jer mi ne možemo odraditi ovu turističku sezonu ako se broj vakcinisanih ne poveća",aveo je Capak i upozorio da će već na jesen, a možda i pre doći novi talas jer, kako je rekao, imamo indijski soj.

Od početka epidemije u Hrvatskoj zabeleženo skoro 360.000 zaraženih, a preko 8.200 umrlih.

Austrija od 1. jula ublažila mere ili ipak ne?

U Austriji, vlada je donela odluku o popuštanju epidemioloških mera od 1. jula, ali Beč je nasuprot tome pooštrio mere. Gradonačelnik austrijske prestonice ukazao je da pandemija nije prošla i poručio da će Beč primenjivati epidemiološke mere sve dok ne dođe do potpune imunizacije stanovništva. Mere koje je Beč pooštrio tiču se testiranja.

Za razliku od ostatka Austrije Beč će prihvatati samo negativne testove urađene u apotekama ili u stanicama za testiranje. Za ulazak u restorane, bazene, i slično zahtevaće negativan test ili potvrdu o preležanoj koroni kod dece već od šeste godine starosti. Insistiraće i posle 22.jula na registraciji gostiju u ugostiteljskim objektima.

Evropske vlasti su upozorile prošle nedelje da bi delta soj do avgusta mogao imati udela od čak 90 odsto među novim slučajevima zaraze u bloku. Soj se trenutno proširio na najmanje 85 zemalja širom sveta, a procenjuje se da je 40-60 odsto prenosiviji od alfa varijante, odnosno soja Kent, koji je prvi put registrovan u Britaniji.

Francuska stavila Rusiju na crvenu listu


Francuska je prošle nedelje objavila da stavlja Rusiju na svoju “crvenu listu” na kojoj je trenutno 21 zemlja pod strogim putnim restrikcijama. Rusija je danas zabeležila rekordan broj umrlih od početka pandemije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.