Izvor: B92

Amsterdamski način života, poznat po liberalnim zakonima, često je privlačio turiste širom sveta.

Ali kada je došlo do masovnih zatvaranja granica u celom svetu, usled pandemije koronavirusa, ova holandska prestonica i njeni građani doživeli su, kako oni to vole da kažu, "osveženje od pijanih i drogiranih turista".

Oduševljeni mirnom atmosferom njihovog novog napuštenog grada, koji su često izbegavali zbog hordi turista, građani Amsterdama ne žele da ovaj najveći holandski grad opet "propadne".

Iako su svesni činjenice da većina njihovih novčanih prihoda dolazi, upravo, od stranih posetilaca, koji troše ogromnu količinu novca u restoranima, kafićima i klubovima, lokalno stanovništvo više nije sigurno da želi njihov povratak.

Život u Amsterdamu: 7 činjenica koje niste znali o Holandiji

"Nema više velikih grupa turista koji se drogiraju i povraćaju po ulicama", ističe građanin Amsterdama Nikola Teobald, dodajući: "volim mirnu atmosferu u gradu koju smo, nakon dugog niza godina, ponovo vratili gradu", zaključuje on.

Foto: Shutterstock/RossHelen

Kako su i lokalne vlasti saglasne sa idejom "mirnog života u Amsterdamu" u kojem će akcenat biti na kulturnim vrednostima ovoga grada, u izjavi Gradskog veća Amsterdama daje se jasna poruka svim budućim posetiocima.

"Ne želimo da se vraćamo na život koji smo imali pre pandemije, u kome su masovne gužve u blizini Ulice crvenih fenjera stvarale nelagodnost lokalnom stanovništvu", navodi se u izjavi veća.

Amsterdam u jednom dahu

"Posetioci koji istinski cene Amsterdam, zbog kulturnog i istorijskog nasleđa, više su nego dobrodošli i biće prijatno dočekani od lokalnog stanovništva."

Za sam kraj, vlasti su poslale jednostavnu poruku budućim posetiocima - "Pijte, drogirajte se i povraćajte u svoja četiri zida, a kad izađete na ulice Amsterdama, ponašajte se kulturno i uljudno".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.