Foto: Shutterstock/VGstockstudio
Foto: Shutterstock/VGstockstudio

Tri načina da se naplatite kad agencija "zatvori vrata" - ali možda nećete dobiti ceo iznos

Podeli

U udruženju za zaštitu potrošača Efektiva za B92.net kažu da, u teoriji, postoje tri načina da povratite novac od turističke agencije u slučaju da vam propadne putovanje, što je upravo ono sa čime se veliki broj naših građana nedavno suočio nakon što je agencija "Mouzenidis" otkazala sva putovanja do avgusta.

Naime, prema rečima Dejana Gavrilovića iz tog udruženja, u ovakvim situacijama oštećeni putnici imaju tri opcije za povraćaj novca od uplaćenih aranžmana.

Prva opcija, ona najbolja, podrazumeva dogovor između oštećenog putnika i turističke agencije koji bi potencijalno odgovarao obema stranama. Dakle, agencija i putnik bi napravili dogovor u kojem bi agencija, u dogledno vreme, putniku isplatila pare od aranžmana.

Sledeća opcija odnosi se na situaciju kada agencija nastavi sa normalnim funkcionisanjem ali nije u mogućnosti ili, pak, nema dovoljno novčanih sredstava da isplati svakog pojedinačnog putnika. U tom slučaju, ističe Gavrilović za B92.net, "sledi tužba od strane oštećenog putnika. Ovo je potrošački spor u kojem oštećeni potrošač ne plaća apsolutno ništa".

Nove muke za srpske turiste: "Mouzenidis" otkazao sva letovanja do kraja jula

Poslednja opcija podrazumeva ne baš idealnu idealnu situaciju, jer se odnosi na pretpostavku - šta ako agencija propadne?

U tom slučaju, kako kaže Gavrilović, svakako se ide na tužbu i tada se putnici naplaćuju od polise osiguranja ove turističke agencije.

Gavrilović kaže, prema informacijama koje su dobili od pojedinih putnika, da je agencija čija sudbina danima brine mnoge srpske turiste prodala aranžmane za 2 miliona evra, dok pokriće ima samo za 350 hiljada evra.

To bi, ukoliko je tačno, značilo da će svaki putnik dobiti samo šestinu novca od uplaćenog aranžmana ukoliko se krene u proces naplate od polise osiguranja turističke agencije, objašnjava Gavrilović.

Ponovo se oglasila turistička inspekcija: Agencija ima rok 15 dana

Dejan Gavrilović smatra i da je jedan od uzroka zbog kojih se javljaju ovakvi problemi to što licencu za poslovanje dobijaju mnoge agencije koje to ne bi trebalo.

"Svaka turistička agencija čiji radnici imaju 'tašnu, mašnu i lap-top' dobije dozvolu, odnosno, licencu za rad", kaže on dodajući da je za funkcionisanje turističke agencije ipak neophodno novčano pokriće u vidu keš depozita, nekretnina ili velikih polisa osiguranja. Tako bi se, u ovakvim situacijama, oštećenim turistima sigurno vratio novac.

U Efektivi kažu da se i dalje nadaju da će turisti uspeti da na se "mirni način" dogovore sa agencijom jer bi, ukoliko dođe do naplaćivanja preko polise osiguranja agencije, putnici rizikovali da izgube veći deo svog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2670 idi na stranu