Izvor: B92

Letnji turistički aranžmani "Mouzenidis" agencije su otkazani sve do avgusta, a plaćeni godišnji odmori i dalje čekaju. Novca nema, a vreme za srpske turiste i dalje teče.

Prema poslednjim odgovorima koje je redakcija B92. net dobila od turističke inspekcije, 25. 06., turistička agencija je dužna da, ukoliko se ne organizuje dogovoreno putovanje, isplati, odnosno, izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 15 dana.

Na pitanja naše redakcije postavljena putem imejla - koliko ljudi je ostalo bez svojih aranžmana i da li postoji način na koji agencija može da kompenzuje propala putovanja turistima, dobili smo odgovor koji u celosti prenosimo:

"Zakonom o turizmu propisano je da je turistička agencija organizator putovanja ukoliko otkaže putovanje dužna da putniku izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 15 dana.

Ukoliko se radi o otkazanim zamenskom putovanjima, putnici imaju pravo na vraćanje uplaćenih sredstava u skladu sa Uredbom o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-CoV-2., po kojoj je organizator putovanja dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 15. januara 2022. godine.

Hoće li putnicima barem vratiti novac? Tvrde: Ili krivični postupak, ili...

U slučaju da turistička agencija nema sredstava za izvršenje plaćanja i nije u mogućnosti da putnicima vrati novac, inspekcija utvrđuje insolventnost, nakon čega sačinjava zapisnik o insolventnosti (koji predstavlja osnov za aktiviranje garancije, koju aktivira korisnik garancije putovanja-putnik), a zapisnik se dostavlja osiguravajućoj kući radi aktiviranja garancije, čime inspekcija završava postupak iz svoje nadležnosti".

Da se ukupan broj prevarenih putnika i dalje ne zna, odnosno, da se ukupan broj još uvek utvrđuje, iz ministarstva za upit B92. net ističu:

"Obaveštavamo Vas da je postupak inspekcijskog nadzora u toku kao i utvrđivanje tačnog broja putnika koji su oštećeni, a u zavisnosti od nalaza utvrdiće se način na koji će se rešavati nastali problem".

Propalo leto? Otkazani aranžmani srpskim turistima u Grčkoj: Pljuštaće prijave i tužbe

Situacija je i dalje neizvesna, sudski procesi i dalje traju, a turisti čekaju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.