Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Turistička agencija "Mouzenidis travel" zatvorila je, do ponedeljka, svoju poslovnicu u Beogradu, a kako naš portal nezvanično saznaje turistička inspekcija trenutno je u prostorijama pomenute agencije.

Neki od turista koji su ostali bez planiranih putovanja javili su nam se i objasnili da i dalje čekaju rešavanje situacije, te da su od agencije dobili odgovor da je inspekcija trenutno u prostorijama.

Da su neki i ostali bez mora ove godine potvrdila nam je D.J. (ime i prezime poznato redakciji), koja tvrdi da još nije sigurna da će im se novac vratiti.

"Mi smo juče čak mislili i da idemo, ali dosta nam novca treba, a ne možemo dobiti to što je trebalo da imamo. Rekli su mi da nazovem kasnije, jer su trenutno Ministarstvo i inspekcija kod njih i utvrđuju kako se zakonski rešava naš problem, sa obzirom na to sa smo imali zamenske vaučere još od 2019. godine. ", kazala je za B92.net D.J.

Šta kažu u inspekciji?

Sektor turističke inspekcije je upoznat sa problemom i oni su za B92.net objasnili da se na dežurni telefon i putem mejla obratilo više putnika sa problemima koje imaju sa pomenutom agencijom oko realizacije putovanja.

"Postupak inspekcijskog nadzora je u toku, a turistička inspekcija će u cilju iznalaženja najboljeg rešenja posredovati između putnika i agencije, kako bi se situacija rešila u skladu sa zakonom u pozitivnom smislu na najbolji moguči način"; istakli su oni za naš portal.

Takođe, kazali su nam da je turistička inspekcija "u skladu sa svojim aktivnostima vršila nadzor pomenute agencije".

"Putnici koji se nalaze na uplaćenoj destinaciji u slučaju problema prvo treba da kontaktiraju agenciju putem predstavnika koga je angažovala agencija, odnosno agenciju u poslovnici u Beogradu, kako bi im se obezbedili osnovni uslovi zagarantovani ugovorom i programom putovanja, prevashodno smeštaj. Ukoliko sa agencijom ne uspeju da nađu rešenje i agencija im ne obezbedi smeštaj, putnici mogu da pokušaju da samostalno nađu novi smeštaj i da nakon povratka zatraže od agencije vraćanje uplaćenih sredstava", jasni su iz ovog sektora.

Putnici izgirani, a zaprećeno im je i tužbom; reagovalo i ministarstvo: "Mala zabuna"

Ukoliko turistička agencija nema sredstava za izvršenje plaćanja i nije u mogućnosti da putnicima vrati novac, inspekcija utvrđuje insolventnost, nakon čega sačinjava zapisnik o insolventnosti (koji predstavlja osnov za aktiviranje garancije, koju aktivira korisnik garancije putovanja-putnik), a zapisnik se dostavlja osiguravajućoj kući radi aktiviranja garancije, čime inspekcija završava postupak iz svoje nadležnosti.

Šta mogu putnici?

Foto: Shutterstock/ GagoDesign

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" za B92.net objasnili su šta bi trebalo da oštećeni građani urade ukoliko ne dobiju povratne odgovore od turističke organizacije "Mouzenidis travel".

Dejan Gavrilović iz "Efektive" kaže da je prvi korak koji oštećeni turisti treba da preduzmu da stupe u kontakt sa turističkom inspekcijom kako bi se utvrdilo da li je agencija zaista stavila "katanac na vrata".

Drugi korak odnosi se na sudski postupak koji bi se pokrenuo protiv pomenute turističke agencije. Ova mera preduzima se u slučaju kada agencija ne želi da vodi bilo kakve pregovore sa oštećenim putnicima ili, pak, ukoliko ne želi da vrati uplaćen novac turistima, ističe Gavrilović za B92. net.

Ukoliko agencija nema dovoljno novčanih sredstava da vrati novac turistima usled otkazivanja turističkih aranžmana, tada oni imaju pravo da se naplate od osiguravajuće kuće kod koje je agencija osigurana.

Podsetimo, putnike iz Srbije zabrinulo je da će im propasti dugo očekivano letovanje. Kako je objavljeno u petak, otkazani su aranžmani u terminima između 18. i 26. juna, uz obrazloženje agencije da zamenske vaučere građani mogu iskoristiti u periodu od 1. septembra ili na leto sledeće godine.

Agencija "Mouzenidis Travel Services doo" iz Beograda je tada u odgovoru na imejl za B92.net istakla da je pre svega za nastali problem odgovorna agencija "Mouzenidis Travel S.A." iz Soluna, te da su, iako sličnog naziva, ove dve firme u celosti dva odvojena privredna subjekta čija vlasnička struktura nema nikakve povezanosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.