Izvor: B92, Prva TV

Turistička agencija "Mouzenidis travel" zatvorila je, do ponedeljka, svoju poslovnicu u Beogradu, a putnicima poslala obaveštenje mejlom. Vaučere za otkazane termine od 18. do 26. juna turisti bi mogli da iskoriste u periodu od 1. septembra ili na leto sledeće godine.

Građanima koji su napravili grupu na Fejsbuku obratila se direktorka poslovnice i zapretila da će tužiti sve koji iznose laži.

Prekjuče je na Tasos stiglo 30 srpskih putnika (osam porodica) i rečeno im je da vaučeri koje imaju – ne važe. Šta oni mogu sada da učine i kome da se obrate?

Gošća Jutra, pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić kazala je da ono što putnici prvo mogu da urade jeste da stupe u kontakt sa turističkom agencijom putem predstavnika koji se nalazi na destinaciji, a koga je u obavezi da obezbedi turistička agencija.

"Tim putem oni treba da potraže svoja prava, odnosno da im se obezbedi smeštaj na destinaciji na kojoj se nalaze. Ukoliko to ne uspeju oni mogu samostalno da pronađu aranžman, a nakon povratka sa putovanja da se obrate agenciji za povraćaj uplaćenih sredstava", kazala je ona.

Saznanja koja su oni dobili jeste da je od 460 putnika, koliko je uplatilo aranžmane preko pomenute agencije, 260 automatski odmah smešteno na destinaciji na kojoj su se našli.

"S obzirom na to da se radilo o samostalnom prevozu, radi se o ljudima koji nisu na vreme videli obaveštenje da se otkazuju aranžmani", kazala je Dunja Đenić.

Propalo leto? Otkazani aranžmani srpskim turistima u Grčkoj: Pljuštaće prijave i tužbe

U jutarnjem programu juče je gostovala devojka koja navodi da je zvala ministarstvo i da joj je rečeno da ne može da se reaguje dok se ne sazna status turističke agencije. Na koji način doći do tih podataka, ako se niko ne javlja na telefon u Atini?

"Radi se o maloj zabuni. Agencija Mouzenidis travel, o kojoj govorimo, koja posluje u Beogradu, je nezavisna od svog inostranog partnera. Ona je registrovana u Srbiji, ima važeću licencu, kao i važeću garanciju putovanja. Nije poslovnica grčke agencije i potpuno nezavisno deluje od njih", kazala je Dunja Đenić.

Dodala je da se i direktorka obratila turističkoj agenciji, odmah po informaciji o otkazivanju aranžmana.

"Ovo je jedna nemila situacija koja je i njih zadesila. Mislim da nije nimalo jednostavno naći rešenje, pre svega i za ljude koji su optutovali pre dobijanja obaveštenja. Agencija je odmah našla rešenje za putnike koji su tamo, a za preostalih 200 putnika će taj novac biti nadoknađen", istakla je pomoćnica ministra turizma.

Foto: Shutterstock/ GagoDesign

Konstatovala je da ovo jeste nelagodna situacija, ali i šta ministarstvo radi u tom slučaju.

"Ono što turistička inspekcija radi, jeste da na pokrene postupak nadzora. Mi ćemo u skladu sa svojim nadležnostima utvrditi činjenično stanje o radu same turističke agencije o kojoj govorimo i preduzeti određene mere. U sistemu turističke agencije koja posluje u Grčkoj se desio propust, ne i u našoj turističkoj agenciji. Ukoliko se nepravilnosti utvrde, agencija će biti sankcionisana. Agencija koja posluje u Beogradu je samo dobila obaveštenje i to u kasnim večernjim satima, da se svi aranžmani koji su dogovoreni otkazuju. Za njih su već bila uplaćena sredstva, a bez ikakvih upozorenja im je stiglo to obaveštenje."

Agencija Mouzenidis je počela da radi danas i pozvala turiste da se jave radi rešavanja novonastale situacije.

Pomoćnica ministra je za kraj objasnila kako izbeći ovakve situacije:

"Putnici moraju dobro da se informišu o turističkoj agenciji, da provere da li agencija ima licencu, kao i garanciju putovanja, da na sajtu Narodne banke provere likvidnost, ali i pre potpisivanja samog ugovora da provere sve tačke ugovora. Jako je dobro informisati se pre nego što se odlučlimo za destinaciju, a kada to učinimo da dobro proučimo dokumentaciju koju je agencija dužna da nam dostavi", zaključila je ona.

Podsetimo, putnike iz Srbije zabrinulo je da će im propasti dugo očekivano letovanje. Kako je objavljeno u petak, otkazani su aranžmani u terminima između 18. i 26. juna, uz obrazloženje agencije da zamenske vaučere građani mogu iskoristiti u periodu od 1. septembra ili na leto sledeće godine.

Dakle, putnici, koji su odavno uplatili svoje aranžmane preko ove agencije, vest da od putovanja neće biti ništa dobili su pred sam polazak.

Agencija "Mouzenidis Travel Services doo" iz Beograda je tada u odgovoru na imejl za B92.net istakla da je pre svega za nastali problem odgovorna agencija "Mouzenidis Travel S.A." iz Soluna, te da su, iako sličnog naziva, ove dve firme u celosti dva odvojena privredna subjekta čija vlasnička struktura nema nikakve povezanosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.