Izvor: Travel magazine

Muzej Karnavale (Musée Carnavalet) dugo se smatrao jednim od zanemarenih blaga Pariza.

Nakon pet godina od kako je zatvoren i uloženih 55 miliona evra u restauraciju, postaće privlačniji posetiocima, pre svega, zahvaljujući osveženom prostoru. Muzej je ponovo otvoren za javnost krajem maja, piše Travel Magazine.

Muzej Karnavale – jedan od najstarijih u Parizu

Skriveni dragulj smešten je u dve impozantne građevine koje datiraju još iz doba renesanse. Prvi put je otvoren 1888. godine, a posvećen je istoriji grada. U njemu se može naći eklektična mešavina artefakata i raznih zanimljivosti.

U muzeju ima svega, od galskih i rimskih ruševina do nameštaja u art deko stilu. Mogu se videti lični predmeti Marije Antoanete, nameštaj Marsela Prusta, dela Renoara ali i karikature iz 19. veka, znaci i natpisi. Tu je i više od 30 nameštenih soba iz različitih perioda velelepnih pariskih domova koje su rekonstruisane do najsitnijih detalja.

Poboljšan izložbeni prostor

Muzej je zatvoren 2016. godine nakon što je kolekcija postala toliko velika da su se kustosi mučili da sve to prikažu na koherentan način. Ali uz pomoć obnove u vrednosti od 55 miliona evra, muzej je spreman da poželi dobrodošlicu posetiocima u svoj poboljšan izložbeni prostor. Među najpoželjnijim promenama su prilagođene kružne rute koje se kreću hronološkim redosledom. Takođe, otvoreni su i prethodno skriveni istureni delovi kako bi ušlo što više svetlosti u prostor.

U celoj zgradi postavljeni su liftovi i rampe kako bi bila pristupačna svima, kao i digitalni displeji koji su muzej uveli u 21. vek. Jedan od najstarijih delova muzeja koji se nalazi u podrumu u potpunosti je renoviran i sada otkriva kolekcije od mezolita do renesansnog perioda. Dve uvodne prostorije dočekuju posetioce, a tu je i kafe-restoran sa pogledom na vrtove.

Besplatan ulaz u muzej za stalnu postavku

Muzej Karnavale je udaljen samo pet minuta hoda od stanice metroa "Sen Pol". Ulaz je besplatan za stalnu postavku. Posetiocima se naplaćuju samo privremene izložbe. Prva od njih se fokusira na život i delo francuskog fotografa Anrija Kartje-Bresona (Henri Cartier-Bresson). Ova izložba traje od 15. juna do 31. oktobra 2021. godine.

Muzej je otvoren od 10 do 18 časova svakog dana, osim ponedeljkom i praznicima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.