Foto: BalkansCat / Shutterstock
Foto: BalkansCat / Shutterstock

Od 1. jula veća otvaranja u Hrvatskoj

Podeli

Glavna odluka koju su Hrvati doneli tiče se još većeg otvaranja zemlje.

"Nije vreme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. Mi smo pripremili novu odluku. Primenjivaće se od 1. jula, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su vakcinisane, preležale kovid ili negativno testirane imaće mogućnosti da obavljaju delatnosti i učestvuju na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mera", istakao je Ministar unutrašnjih poslova i vođa Nacionalnog štaba Davor Božinović na današnjoj konferenciji za medije.

On je naglasio da će osobe u većini tih situacija morati da imaju evropske digitalne kovid potvrde.
Od iduće nedelje će biti omogućena instalacija aplikacija na pametnim telefonima koja će momentalno očitati QR kod s digitalne potvrde.

OD drugih mera ostaje 100 osoba maksimalno na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s kovid potvrdama. Manifestacije i dalje smeju trajati samo do 24 sata, osim ako sve osobe imaju kovid potvrdu i ako im je lokalni štab dao saglasnost.

Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sede, okupljanja treba ograničiti na deo koji pripada ugostiteljskom objektu.

Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, npr. publika na sportskim manifestacijama, ali samo uz kovid potvrde.

"Imamo dve nedelje da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom.Moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od retkih zemalja u koju preko leta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Sad imamo besplatnu vakcinu, imamo mogućnost kontrolisati epidemiološku situaciju svake pojedine osobe", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2422 idi na stranu