Izvor: B92

Državljani zemalja sa takozvane zelene liste u Grčku će moći da uđu sa negativnim antigenskim testom, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Deca do 12 godina starosti koja dolaze iz zemalja sa zelene liste moći će da uđu u Grčku bez negativnog PCR testa na koronavirus.

Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama protiv koronavirusa dostupnim u našoj zemlji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin.

Neophodno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), podsećaju na sajtu Ministarstva spoljjnih poslova Srbije.

Ako niste vakcinisani, potreban vam je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ako ste preboleli koronu, potrebna vam je potvrda da ste bolovali od 2 meseca do 9 meseci pre dolaska.

Grci su zadržali pravo da putnike na graničnom prelazu nasumično testiraju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od grčkih nadležnih organa o trošku grčke države.

Podsetimo, granice su se za turiste otvorile 16. maja, a pre toga prelaz Evzoni je bio otvoren samo za one sa grčkim pasošem, javio je reporter TV Prve sa tog prelaza Bratislav Ilić.

Spisak uslova za ulazak građana Srbije u Grčku

1) Popunjen formular PLF

Ovaj formular možete naći na stranici travel.gov.gr

2) Dokaz o imunizaciji

Ova potvrda može biti u formi potvrde o vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako niste vakcinisani, morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. A ako ste preboleli koronavirus, treba da date na uvid potvrdu da ste bolovali od kovida u periodu od 2 meseca do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.