Foto: Shutterstock/Mladen Mitrinovic
Foto: Shutterstock/Mladen Mitrinovic

Kad je Tisa cvetala, ljubav se obećavala

Podeli

Fenomen cvetanja Tise ove godine se očekuje tokom vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju, saopštili su organizatori manifestacije "Kad Tisa cveta".

"Prostrani Tiski kej i čarde na obali, uz poštovanje svih propisanih mera, ugostiće tih dana sve one koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da u danima kad Tisa cveta ispunjava ljubavne želje", najavili su organizatori.

Legenda je inspirisana činjenicom da insekt tiski cvet živi u mulju kao larva tri godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu.

"Pored toga što je prirodni fenomen on je i indikator čistoće reke, jer kada je zagađenje veliko i jednom uništi tiski cvet, on se više nikada ne pojavljuje na tom mestu. Priča o tiskom cvetu je intrigantna i zbog njegove starosti kao vrste", naveli su organozatori.

Foto: Shutterstock/Mladen Mitrinovic
Foto: Shutterstock/Mladen Mitrinovic

Možda vas zanima:

Vikend u Srbiji - gde provesti slobodna 2 dana?

Tiski cvet je prastara grupa insekata koja je živela na Zemlji pre dinosaurusa, još u doba karbona, u razdoblju od pre 290 do 350 miliona godina. Zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju ih živim fosilima.

"Legenda o ispunjavanju ljubavnih želja, romantika i adrenalin koji prate ovu manifestaciju učinili su da ona postane najomiljenija destinacija parova koji proslavljaju svoje ljubavne jubileje i svih onih željnih ljubavi, romantike i ispunjenja želja", naveli su organizatori.

Najavili su da će narednog vikenda svi posetioci, pored iščekivanja cvetanja, moći da krstare čamcima i voze se kočijama po izuzetno lepo uređenom Tisom, ali i da prisustvuju interesantnim koncertima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2420 idi na stranu