Izvor: B92

London je prepun zgrada, znamenitosti i zanimljivosti koje bi trebalo videti. Ukoliko planirate da posetite ovaj grad, lista dvadeset lokalnih atrakcija mogla bi da vam bude od velike koristi.

1. Big Ben

Big Ben se nalazi u Vestminsteru, a naziv je dobio po zvonu koje se nalazi u tornju. Zvanični naziv za ovu znamenitost je Klok tauer, odnosno Elizabet tauer, prema kraljici Elizabeti Drugoj. Big Ben je jedan od najprepoznatljivijih londonskih orijentira koji bi svakako trebalo da se nađe na vašoj listi, navodi Pun kufer.

2. Trg Trafalgar

Trg koji okružuje slavni Nelsonov stub dobio je ime po slavnoj bitci u kojoj su Britanci pobedili Napoleona. Reč je o velikom javnom prostoru na kojem možete da sedite i uživate u fontanama s pogledom na Nacionalnu galeriju. Na ovom trgu se često održavaju javni događaji i protesti, a za vreme božićnih praznika ukrašen je jelkom koja čini da ovo mesto izgleda kao iz bajke.

3. Parlament

Zvanični naziv parlamenta zapravo je Vestministerska palata, a ova veličanstvena građevina nalazi se na obalama Temze. Ako želite da učite o britanskoj politici, možete da je posetite u okviru organizovanih tura, ili iz daljine uživate u njenoj arhitekturi.

4. Bakingemska palata

Reč je o londonskoj rezidenciji kraljice, gde kao i u Parlamentu možete da učestvujete u izletima kroz celu palatu, ili jednostavno možete da se divite njenoj lepoti iz daleka. Ako vas ne privuče njena unutrašnjost, svakako pokušajte da se nađete ispred palate u vreme smene straže, koja može da bude prilično zanimljiva.

5. Dauning strit

Broj 10 u Dauning stritu rezervisan je za britanskog premijera, odnosno za kuću u kojoj boravi za vreme vršenja svoje funkcije. Iako u kuću nije moguće ući iz očiglednih razloga, isplati se videti vrata ispred kojih se britanski premijer obraća naciji.

6. Londonsko oko

Veliki pokretni točak zvani “Londonsko oko” otvoren je za javnost 2000. godine. Kada je sagrađen, bio je najveći objekat ove vrste na svetu, a do 2013. i najviše mesto u Londonu s kojeg ste mogli da posmatrate grad. Vožnja traje 35 minuta i za tih pola sata imate priliku da uživate u drugačijem pogledu na glavni grad Engleske, koji ćete doživeti iz potpuno drugačije perspektive. Ako odlučite da propustite vožnju, ne brinite - pogled odozdo na ovu atrakciju je podjednako spektakularan.

7. Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej nalazi se u četvrti Južni Kensington. Čak i ako niste zainteresovani za ono što bi mogao da ponudi, sama građevina prilično je impresivna i vredna posete. Ulaz je besplatan, pa vas lutanje hodnicima muzeja neće koštati ništa. Ko zna, možda preparirani Dodo privuče vašu pažnju i podstakne vas na malo dublje istraživanje.

8. Katedrala Svetog Pavla

Katedrala Svetog Pavla čuvena je po svojoj raskošnoj kupoli koju je ser Kristofer Ren konstruisao po uzoru na Bramanteov Tempijeto u Rimu. Sadašnja crkva se na ovom mestu nalazi od 17. veka, a izgrađena je nakon obnove grada koji je stradao u velikom požaru. Možete uživati u unutrašnjosti građevine ili odete do Milenijumskog mosta, koji se pruža preko Temze, a koji se nalazi tačno preko puta katedrale.

9. Kula Šard

Šard je najviša londonska građevina, otvorena za javnost 2013. godine. U ovom neboderu nalazi se nekoliko 'high end' restorana, Šangri La hotel i vidikovac sa kojeg se pruža predivan panoramski pogled na grad.

10. Galerija Tejt

Smeštena je na obalama reke Temze, u bivšoj elektrani. U njoj se danas nalaze dela britanske i međunarodne savremene umetnosti. U njoj se uvek održavaju specijalne izložbe, tako da - ako vas interesuje savremena umetnost, ovo je mesto koje svakako morate da posetite.

11. Pozorište Gloub

U blizini galerije Tejt nalazi se pozorište Gloub. Reč je o modernoj rekonstrukciji originalnog teatra koji se usko povezuje s Vilijamom Šekspirom.

12. Londonska kula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagrađena je 1066, a sam dvorac je služio kao zatvor od 1100. do 1952. godine. U dvorcu je smeštena stalna izložba kraljevskih dragulja kojima su se kitili britanski kraljevi.

 

 

 

 

 

 

 

 

13. Gerkin

Gerkin je jedna od najslavnijih građevina u Londonu, novijeg datuma izgradnje. Smeštena je u istočnom Londonu, a u njoj se nalazi mnoštvo kancelarija, tako da je pristup turistima zabranjen. Međutim, svakako se isplati videti je zbog njene jedinstvenosti.

14. Tauer bridž

Jedna je od najlegendarnijih londonskih znamenitosti, koja potiče iz 19. veka. Sagrađena je za samo osam godina. Most je danas otvoren za saobraćaj, a preko njega je moguće preći i pešice. U tornjevima se nalazi i Mostovski muzej u kojem možete da razgledate kako je most na početku građen za potrebe prolaska brodova.

15. Hajd park

Nalazi se u samom srcu grada i jedan je od najvećih londonskih parkova. Na sredini se nalazi predivno jezero na kojem možete da unajmite pedaline ili čamac i uživate u lepoti parka.

16. Peron 9 3/4

Za sve ljubitelje Harija Potera tu je stanica King kros. Ovde čak možete da se fotografišete kako gurate svoja kolica u zid, ulazeći na skriveni kolosek koji vodi ka Hogvortsu.

17. Smena straže

Foto: Profimedia

Smena straže odvija se svakodnevno, od aprila do jula u periodu od 11.15 h do 12.00 h, a u preostalom delu godine odvija se svaki drugi dan. Sama smena možda nije toliko spektakularan događaj, ali se ipak isplati videti maleni deo britanske istorije.

18. Parada straže na konjima

Foto: Profimedia

Parada straže na konjima odigrava se na velikom vežbalištu u blizini Vajthola, nedaleko od Ulice Dauning u središnjem Londonu. Na ovom mestu videćete događaje poput "Trooping of the Colour" ("Pozdrav bojama“), rođendanske parade kraljice Elizabete Druge u raznim bojama. Oko vežbališta se nalazi veliki broj spomenika koje vredi obići.

19. Trg Pikadili

Neuspeli pokušaj Londona da stvori svoj Tajms skver. Uvek je prepun ljudi i svetlećih reklama, a tu ćete se verovatno naći ako planirate večeru u Vest endu ili u Sohou. Ovaj deo grada najzanimljiviji je kada padne mrak.

20. Kovent garden

Smešten u samom srcu Londona, Kovent garden je uvek užurban. Ispunjen je prodavnicama, barovima i restoranima, što znači da tamo možete da šetate, sednete na kafu na trgu ili večerate u večernjim satima. Ovo je jedno od najzabavnijih područja Londona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.