Izvor: RINA

Skrivena između visokih zgrada i modernih objekata u samom srcu Užica nalazi se Crkva Svetog Marka, koja postoji već tri veka.

Pretpostavlja se da je izgrađena u vreme vladavine Miloša Obrenovića, na temeljima crkve brvnare i svojevremeno je bila jedina bogomolja u gradu na Đetinji. U prisustvu Njegovog Preosveštenstva Vladike Žičkog G. Justina, užičkog sveštenstva, predstavnika Grada Užica, brojnih zvanica i vernika obeležen je veliki jubilej, 300 godina.

"Dočekali smo ovaj veliki jubilej, ova crkva je svedok da postojimo 300 godina u kontinuitetu u ovom gradu i na ovim prostorima. Velika je radost danas u dušama svih vernika našega grada, a naročito zbog toga što Svetu liturgiju služi naš preosvećeni Vladika Justin", istakao je namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić.

Jugozapadno od hrama, krajem 19. veka podignut je upečatljiv zvonik, koji svojom visinom od 18 metara nadvišava neveliko crkveno zdanje. Podseća na sahat –kule, koje su bile tipične u orijentalnoj arhitetkturi. Upravo, po njemu ova građevina je jedinstvena i predstavlja posebno mesto u Užicu koje čuva duh starih vremena.

"Crkva Svetog Marka koja zrači svojom skromnošću, već sabira užički narod, kako u najtežim vremenima ropstva, tako i danas i predstavlja jedno od obeležja našeg grada. Užičani su u više navrata obnavljali ovu crkvu i tako obnavljali i uzdizali i sebe. Danas možemo biti naročito ponosni jer u godini kada obeležavamo tri veka ove crkve počelo je i bogusluženje u novom Hramu u Krčagovu, izgrađenom posle 177 godina", rekao je Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnice Užica.

Foto: RINA

Crkva Svetog Marka u Užicu specifičan je svedok duhovnog života u Užicu, jer se u njenoj bogatoj riznici nalaze vredne ikone i bogoslužbeni predmeti koji su izloženi u prostoru priprate. Ove dragocenosti svedoče i o delatnosti užičkih zanatlija jer deo predmeta su radovi užičkih kujundzija.

"Iz crkve Sv. Marka je u Narodni muzej Užice preneta ikona Deizisa nastala 1829. godine, sa srebrnim okovom koji je dar užičkog kujundzijskog esnafa. Iz približno istog perioda potiče i Jerusalima, hadžijska ikona. U riznici se čuvaju i vredni uvezeni bogoslužbeni predmeti, poput filigranskih krstova, kao i relikvije nastale u doba pre obnove crkve", Katarina Dogandzić Mićunović, viši kustos Narodnog muzeja u Užicu.

Povodom jubileja, predstavljen je Letopis Stare crkve Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji je priredio i napisao starešina Crkve, protojerej-stavrofor Milić Dragović. Ovo je bila i prilika da se uruče nagrade autorima najboljih radova na likovnom i literarnom konkursu organizovanom za srednjoškolce povodom jubileja.

Pored svakodnevnih bogosluženja, u crkvi Sv. Marka se tokom godine organizuju predavanja na različite teme iz oblasti vere, ali isto tako i savremenog života sa aspekta pravoslavlja. Atula koja okružuje crkvu zastrta je lepim ćilimima, te se na njoj u razgovoru iskupljaju vernici.

Pored staranja o duhovnom životu, sveštenici koji opslužuju ovu crkvu, uz pomoć brojne pastve, postarali su se i da porta crkve Sv. Marka bude najlepše uređeno dvorište u ovom delu Užica.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.