Izvor: B92

Grčka otvara turističku sezonu u subotu, a dan pre bi definitivno trebalo da bude poznato pod kojim uslovima će turisti moći da uđu u ovu zemlju.

U prethodnih mesec dana bilo svojevrsno testiranje predsezona, gde se u Grčku moglo ući samo iz zemalja EU i još šest zemalja među kojima i Srbija.

Prema najavama, grčku granicu će moći da pređu svi turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.Prema najavama, grčku granicu će moći da pređu svi turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Grčka se za sezonu priprema vrlo ozbiljno: "Sve mere se ukidaju za dva dana"

Turistima iz Srbije odobren je ulazak 19. aprila, nakon 287 dana zabrane i zatvaranja granica sa našom zemljom još od 6. jula prošle godine kada je zemlja pored zatvaranja granica uvela i restriktivne epidemiološke mere koje su i danas na snazi.

Međutim od subote se mnogo toga u Grčkoj menja, otvaraju se granice, ukidaju se mnoge protivepidemiološke mere i po svemu sudeći boravak u Grčkoj biće kao što su naši turisti navikli.

Iako je najavljeno da sezona počinje sutra, reprter TV Prva obišao je granični prelaz Evzoni.

On je za sada otvoren samo za one sa grčkim pasošem, javio je jutros reporter TV Prva sa tog prelaza Bratislav Ilić.

"Preko prelaza mogu da pređu samo oni koji imaju grčki pasoš, najviše vozila koja su u koloni su iz Severne Makedonije i Bugarske pitali smo policiju na granici zašto ne puštaju ostale", javio je on.

Kako je napomenuo, na granici su mu rekli da još nemaju zvanično odobrenje iz Atine da puštaju one koji nemaju grčki pasoš.

"Na pitanje kada će dobiti odobrenje da puste i ostale, rekli su da ne znaju šef smene nam je rekao da to može da se desi večeras, u ponoć ili u 7 ujutro", javio je reporter TV Prva.

Za ulazak u Grčku posetioci moraju imati:

• Popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku

• Potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom
ili
• Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
ili
• Serološki test tj. potvrda na antitela da ste preležali virus
ili
• Digitalni zeleni sertifikat (GreenPass) od 1. juna 2021

• Za decu stariju od 5 godina potreban je negativan test dok deca mlađa od 5 godina ne moraju da ga imaju.

Moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon 10-ak minuta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.