Izvor: B92

Neki gosti poručuju da su vakcinisani, a neki pitaju da li su i domaćini primili vakcine, čak ima i zahteva da su svi sa kojima će eventualno da stupe u kontakt prilikom dolaska i boravka vakcinisani, što se pretežno odnosi na pansione.

Turističko tržište poslednjih dana donekle je živnulo, pa se u agencijama za iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor javlja nešto više upita gostiju, ali oni se prvenstveno odnose na jul i avgust.

Vlasnica pansiona sa Brača, koja je htela da ostane anonimna, moraće da ispuni i takav zahtev. Inače, govori kako s obzirom na situaciju sa epidemijom poslednjih dana ima više upita gostiju za predstojeću sezonu. Kako se saznaje iz razgovora sa nekoliko agencija za iznajmljivanje, naročiti interes vlada za objekte koji su van grada, a najviše za one koji su, logično, koliko-toliko izolovani.

Mali interes

"Zakazivanje u junu je zasad više nego loše, bolje rečeno nikakvo. Gosti, međutim, mahom traže veću mogućnost otkazivanja, čak i kad im se na avansno plaćanje ponude razni popusti", potvrđuje to i Nataša Ljubičić iz agencije "Top Season".

"Najviše njih se raspituje o mogućnostima otkazivanja i mahom traže kompletan povraćaj novca. To je vrlo nezgodno za vlasnike koji žele da pristanu na otkazivanje, ali barem tri dana pre dolaska, no gosti žele da to bude i samo dan uoči termina", kaže Nataša, koja ima dugogodišnje iskustvo sa ponudom.

Potvrđuje da je interes za apartmane u gradovima mali, ali očekuje da će najviše gostiju ove sezone rezervisati u poslednji trenutak, što je i razumljivo s obzirom na varljive prilike sa epidemijom. Dodaje da oni gosti koji dolaze avionima čekaju da se vazdušni prevoz reguliše, jer neki dan su joj, kaže, jedni gosti javili da im je let za Split otkazan. Splićanka sa statusom tzv. "superhosta" preko digitalne platforme "Arbnb" govori kako je imala pitanja da li je vakcinisana, ali zabeležila i mali interes gostiju.

"Poslednjih dana je nešto povećan broj zahteva, ali većina potencijalnih gostiju traži nenormalan popust i to do granice neisplativosti, govori ova "superdomaćica" koja nudi apartmane u gradu i okolini. Nešto veći interes je, svakako, kaže, za objekte u okolini i po ostrvima. Vrlo slična situacija je i kod niza privatnih malih iznajmljivača.

U dubrovačkoj agenciji "Online Croatia" takođe su poslednjih dana primetili življi interes za rezervacije. Ono što dominira u razgovorima sa strancima jeste, kao i kod ostalih, pitanje fleksibilnog otkazivanja rezervacija. Za jun gotovo da i nemaju rezervacije, a takođe nije zabeležen interes ni za septembar jer pretpostavljaju da se turisti rukovode prošlogodišnjom situacijom, kad je krajem avgusta epidemiološka situacija bila pogoršana i zemlje su počele da se zatvaraju.

Ove godine je komplikovaniji ulazak u zemlju s obzirom da se traže negativni PCR testovi ili potvrde o vakcinisanju, odnosno o preležanom koronavirusu, a to je, na primer za četvoročlanu porodicu dodatni trošak.

"Po poslednjim informacijama koje imamo, takva obaveza odnosi se i na decu stariju od sedam godina, a hoće li tako ostati, ne znamo jer svako malo se nešto menja", kaže Maja Čupić, vlasnica agencije u kojoj nisu primetili da gosti pitaju da li je iznajmljivač vakcinisan, ali ih zato neki iznajmljivači, a rade sa sedamsto, mole da taj podatak stave na njihove stranice, što oni ne mogu da prihvate zbog zaštite ličnih podataka.

Maja Čupić, čija je agencija od izbijanja epidemije više posvećena bližim tržištima i autogostima, očekuje takođe da će ove sezone najviše rezervacija biti u posljednji trenutak. Napominje da osluškuju vesti o jeftinim testovima na aerodromima i drugim lokacijama.

U splitskoj agenciji koja pruža usluge visokoplatežnim gostima, "Vip Holiday Booker", kažu da su im sve rezervacije za jun otkazane. Vlasnik Darijo Šarić, sa kojim je nedavno razgovarala, i dalje je prilično kritičan na postupanje odgovornih sa korona krizom s obzirom da smo, kako kaže, za razliku od nekih drugih mediteranskih zemalja još uvijek na tzv. "amber" listi.

"Velika Britanija svojim građanima još uvek ne preporučuje putovanje u Hrvatsku, a Englezi su vredna klijentela koja troši mnogo na godišnji odmor, smeštaj i sve prateće usluge, pa će to najviše osetiti hotelijeri, turistički radnici i vlasnici privatnh smeštaja u južnim krajevima Hrvatske, koje tradicionalno posećuju gosti sa ostrva. Tragično lošu reakciju u borbi sa pandemijom Evropske unije uz birokratske zavrzlame te nejasno definisane restrikcije u putovanjima jako dobro je iskoristio Portugal, koji duže vreme pokazuje veoma dobar i organizovan pristup epidemiji. Naime, Portugal je jedina konkurentna mediteranska država koja je iskontrolisala epidemiološku situaciju i napravila ogroman iskorak pa će, nadolazeće sezone da profitira zbog "indolentnosti" konkurentnih država.

"Dovoljno je prošetati se evropskim metropolama i primetiti da Turska, Grčka pa i Italija iskaču iz paštete kroz sve marketinške kanale. Hrvatska ima klasičan "modus operandi" turizma koji će se "dogoditi", naučen iz prethodnih sezona", govori Šarić.

"Čitamo naslove ovih dana da je vest kako krećemo sa vakcinisanjem turističkih radnika jako pozitivno odjeknula na našim tržištima. Moje pitanje je koja su to naša oglašivačka tržišta gde je navedena vest odjeknula? Niko u Evropi, a naročito u trećim zemljama, ne zna za tu inicijativu, a još manje za program Stay safe, kojim se naša Turistička zajednica toliko hvali", dodaje Šarić i tvrdi da goste najviše zanima hoće li nakon povratka u svoje zemlje morati da budu u izolaciji. Priznaje da je to pitanje vlasti u njihovim zemljama, ali isključivo mi za to snosimo odgovornost.

"Gostima je, verujte, najbitnije da mogu da uživaju u noćnom životu, restoranima, barovima i imati kakvo-takvo normalno leto. Ljudi su umorni od pandemije pa je većina turista koji nameravaju da putuju spremna na testove ili su se već vakcinisali. Ali niko nije spreman na karantin nakon povratka u svoju državu", ističe vlasnik splitske agencije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.