Foto: Shutterstock/Nattakorn_Maneerat
Foto: Shutterstock/Nattakorn_Maneerat

Nove kovid potvrde za građane Srbije koji budu želeli u inostranstvo

Podeli

Svi građani, koji su prethodnih meseci vakcinisani, za nekoliko dana moći će da, na sopstveni zahtev, dobiju digitalni kovid sertifikat.

Pročitajte još:

Još jedna zemlja odobrila ulazak Srbima bez PCR testa

Grčka otvara plaže, a uskoro i muzeje VIDEO

I Italija se otvara - ali za vakcinisane

Već nekoliko meseci naša zemlja radi na pripremi ovog dokumenta, koji bi služio kao dokaz o vakcinaciji i olakšao državljanima Srbije put u inostranstvo. Nadležni objašnjavaju da će se on razlikovati od, takozvanog, kovid-pasoša i da je to druga vrsta isprave.

Prema ranijim najavama, digitalni sertifikat pokazivaće kada ste vakcinisani, preležali koronu ili uradili PCR test, a jedna od mogućih opcija koja se pominjala je i da će digitalni sertifikat postojati u obliku aplikacije za mobilni telefon.

Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, obelodanila je nedavno premijerka Ana Brnabić.

Srpski sertifikat već priznaje Mađarska. O međusobnom priznavanju pregovaramo sa Grčkom, koja i sama ima sličan dokument, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska, odakle su stizale takve najave. Što se tiče priznanja od strane zemalja EU, to još uvek nije poznato. Do sada se, međutim, još ne zna u kojim zemljama će on važiti.

"Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju", rekla je nedavno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3754 idi na stranu