Izvor: B92

Sedam evropskih država otvoreno je za turističke posete Amerikanaca, a među njima je i Hrvatska.

Na popisu zemalja za koje Vašington post navodi da u njih američki državljani u ovom trenutku mogu putovati su Grčka, Island, Crna Gora, Srbija, Kipar, Gruzija i Hrvatska.

Navodi se i kako je većina Evrope zbog kovida i dalje zatvorena za američke turiste ili je pak planiranje putovanja otežano, a Amerikanci pre ukrcavanja u avion moraju pokazati negativan nalaz testiranja ne stariji od tri dana.

Podsetimo, Amerikanci koji su vakcinisani protiv kovida 19 moći će da posete Evropsku uniju ovog leta, izjavila je predsednica Evroposke komisije Ursula fon der Lajen.

"Amerikanci, koliko vidim, koriste vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove. To će omogucćiti slobodno kretanje i putovanje u Evropsku uniju", izjavila je Fon der Lajenova u intervjuu za "Njujork tajms".

Iako polomljen i dalje je pravi simbol Srbije: Posetioci stigli čak iz Amerike FOTO

Nije, međutim, precizirala kada će turistička putovanja moći da budu nastavljena niti na koji način će biti realizovana. Fon der Lajenova je rekla da će članice Unije bezuslovno prihvatiti sve one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove. Agencija je odobrila tri vakcine koje se koriste u Sjedinjenim Državama.

Pre više od godinu dana EU je blokirala sva putovanja prema evropskom bloku koja nisu od suštinske važnosti, u nastojanju da ograniči širenje koronavirusa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.