Izvor: B92

Kuda će građani Srbije za Uskrs i Prvi maj, da li je za putovanje u inostranstvo neophodno kovid osiguranje i koliko se ono plaća, samo su neka od mnogobrojnih pitanja koja interesuju širu javnost.

S obzirom na celokupnu epidemiološku situaciju, kao i određenim restrikcijama u različitim zemljama, prema rečima direktora Jute Aleksandra Seničića, građani Srbije će, većinom, provesti praznike u granicama Srbije.

Pandemija koronavirusa je donela velike probleme u načinu funkcionisanja turističkih agencija, pa će, shodno ovome, prvi put biti organizovane ture za Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju.

"Nema potrebe za bilo kakvim sertifikatima ili, pak, PCR testovima za ulazak u Albaniju ili Crnu Goru. Za Hrvatsku i Bugarsku je neophodan negativan PCR test, dok se 14. maja otvaraju granice sa Severnom Makedonijom i neće biti potreban negativan PCR test", ističe Aleksandar Seničić.

Tek od septembra se očekuje otvaranje granica evropskih zemalja - Italije, Španije, Francuske.

Konačno, jedna od bitnih stavki svakog putovanja je i planirano osiguranje. Shodno tome, cene zdravstvenog osiguranja, posebno zbog pandemije koronavirusa, su kreirane prema potrebama putnika.

"Cena putnog osiguranja se kreću izmedju 1 i 1, 2 eura po danu, po osobi, koronavirus osiguranje može da bude 50 odsto skuplje, generalno, 2.000, 2.500 dinara može da košta osiguranje po osobi, za 10 dana", naglašava Aleksandar Seničić.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.