Izvor: B92

Novi generalni direktor IATA-e, Vili Volš, kritikovao je visoku cenu PCR testova na kovid 19. On je optužio dobavljače da na ovaj način žele da profitiraju od putovanja i pozvao je turističku industriju da ospori osnovanost potrebe ovih testova.

Evropske aviokompanije računaju ovog leta na veliki povratak putovanja avionom. To bi se dogodilo nakon što su višemesečna epidemiološka ograničenja dovela do drastičnih smanjenja prihoda i ogromnih dugovanja nužnih kako bi se preživela pandemija.

PCR test – skuplji od samog leta

Međutim, zahtev za PCR testovima, koji mogu koštati više od avio karte za neke kratke letove, značajno preti mogućem oporavku. Vili Volš je istakao kako se jasno vide dokazi o profiterstvu ljudi koji su zagovornici pomenutih testiranja. Vlade država su naložile PCR testove kao neophodne, a zatim naplaćuju porez na dodatu vrednost na troškove testiranja. Ovo je, po njemu, nešto što bi trebalo osporiti.

Volš je insistirao na tome da troškovi testiranja treba da budu znatno niži nego što jesu. Takođe, naglasio je i da treba utvrditi i da li je PCR testiranje zaista potrebno. Cene ovih testova u svetu, koji su postali zlatni standard u dijagnostici infekcije izazvane koronavirusom, kreću se od četrdesetak do čak 180 eura, navodi Travelmagazine.

Antigenski testovi – pouzdani, brži i jeftiniji

Direktori avio-kompanija, predvođeni izvršnim direktorom easyJet-a, Johanom Lundgrenom, navode da će PCR testovi učiniti putovanja preskupim za mnoge. Iz tog razloga oni pozivaju vlasti da umesto toga dozvole putnicima da koriste antigenske testove koji su pouzdani, a mnogo jeftiniji i brži.

Volš upozorava da se ne sme dozvoliti situacija da samo bogati mogu da putuju. To bi bila velika šteta i sramota, a svi u industriji bi trebalo da se bore protiv toga. Ne treba zaboraviti da su brzi antigen testovi "jednako efikasni" u kontekstu gde postoje i druge mere koje pomažu u upravljanju rizikom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.