Foto: Shutterstok/milosk50
Foto: Shutterstok/milosk50

Planovi za putovanje: Gde se može bez PCR testa

Podeli

U svetu je zabeleženo više od 142 miliona slučajeva bolesti kovida 19, u nekim zemljama su procedure vakcinacije znatno olakšane i konkretnije, ali pandemija, još uvek, nije završena. Iako smo već, dosad, postali i više nego nestrpljivi da krenemo na neka putovanja, moramo da znamo da, pre svega, budemo odgovorni i da razmislimo o uslovima samog putovanja.

Na samom početku, trebalo bi dobro da razmislimo da li su međunarodna i daleka putovanja dobra ideja. Zdravstveni rizici su jasni, pojavile su se nove varijante virusa i sve zemlje mogu promeniti svoja pravila i epidemiološke mere u bilo kom trenutku. To podrazumeva, eventualno, uvođenje strogog policijskog časa, karantina, pa čak i zatvaranje granica.

Koje zemlje su danas “otvorene” za međunarodne turiste, a interesantne su, što zbog blizine, što zbog duge tradicije posećivanja?

Albanija

Smeštena na Jadranskom, ali i na Jonskom moru, trenutno je otvorena za turiste, nije neophodno da poseduju negativan test i nema karantina.

Foto: Shutterstock/Andrii Lutsyk
Foto: Shutterstock/Andrii Lutsyk

Bosna i Hercegovina

Putnici mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu, sa negativnim rezultatom PCR testa, starim ne više od 48 sati.

Foto: Shutterstock/Guilleont
Foto: Shutterstock/Guilleont

Hrvatska

Hrvatska je ponovo otvorena za turiste, ali su zahtevi za ulazak dosta strogi i zavise, pre svega, od zemlje iz koje putnici dolaze.

Neophodan je negativan rezultat PCR testa, ne sme biti stariji od 48 sati ili se može odmah po dolasku uraditi.

U tom slučaju, neophodna je samoizolacija do dobijanja rezultata testa, a neophodno je imati i dokaz o unapred plaćenom smeštaju u celosti, što takođe zavisi od toga odakle dolaze turisti.

Foto: Shutterstock/Elena Pavlovich
Foto: Shutterstock/Elena Pavlovich

Egipat

Putnici u Egipat treba da ponesu negativan rezultat PCR testa, koji ne sme biti stariji od 72 sata pre dolaska u zemlju. Međutim, putnicima koji dolazi iz: Japana, Kine, Tajlanda, Severne Amerike, Južne Amerike, Kanade, Londona, Pariza i Frankfurta, dopušten je ulazak u zemlju sa testom koji nije stariji od 96 sati, zbog dugih putovanja.

Foto: Shutterstock/givaga
Foto: Shutterstock/givaga

Pročitajte još:

Iz Crne Gore poručuju: "Granice za turiste će ove godine biti otvorene "

Crna Gora

Ova balkanska država dopušta ulazak putnicima koji imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata po dolasku, pozitivan rezultat na antitela ili, pak, dokaz o drugoj dozi vakcine primljenoj najmanje sedam dana pre dolaska. Građani Srbije su izuzetak ovim pravilima.

Foto: Shutterstock/stoimilov
Foto: Shutterstock/stoimilov

Severna Makedonija

Severna Makedonija je otvorena, nije potrebno imati bilo kakve testove, odnosno rezultate.

Foto: Shutterstock/Valery Bareta
Foto: Shutterstock/Valery Bareta

Tunis

Tunis je otvoren za međunarodne putnike, a za ulazak je potreban negativan rezultat PCR testa, star najviše 72 sata pre početka putovanja. Takođe, neophodno je provesti pet dana u izolaciji, nakon čega treba uraditi i drugi test.

Foto: Shutterstock/UBC Stock
Foto: Shutterstock/UBC Stock

Pročitajte još:

Hrvatska ne želi da im leto propadne: Kakav plan su spremili za turiste?

"Hrvatska, jedna od najlepših zemalja Evrope"

Turska

Za Tursku je potrebno da putnici imaju negativan rezultat PCR testa, star najviše 72 sata pre dolaska. Međunarodni putnici moraju da popune obrazac za prijavu i pripreme se za proveru simptoma koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2027 idi na stranu