Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svakodnevni antigenski testovi za posetioce? Nemački grad priželjkuje povratak u normalu

Podeli

U istočnoj Nemačkoj, mali grad Augustusburg ponovo je otvoren za turiste, pod uslovom da pre ulaska svi posetioci urade antigenski test. Kako to funkcioniše?

Naime, svi koji žele da posete Augustusburg moraju prvo da se registruju na gradskoj web stranici, nakon čega dobijaju jedinstveni QR kod. Nakon dolaska u grad, svi posetioci su u obavezi da urade brzi antigenski test. Ako test bude negativan, QR kod će taj podatak imati u svom sistemu, a na posetiocu je da taj isti QR kod pokaže prilikom ulaska u restorane, hotele, prodavnice i muzeje.

Prema rečima gradonačelnika Dirka Neubauera, pilot projekat je ograničen na 360 posetilaca dnevno, bez ograničenja za stanovnike Augustusburgera. Ovakva odluka je doneta nakon porasta novozaraženih u ovom gradiću, sa ciljem da se ekonomija ipak održi, kao i posete turista, navodi Travelmagazine.

Naravno, očekivanja su da se svi posetioci grada pridržavaju socijalne distance, te da nose maske. Takođe, na snazi je pravilo da za stolom može da sedi najviše pet osoba iz dva domaćinstva, dok se osoblje svakodnevno testira.

Svaki dan test

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ono što je neobično jeste da vam rezultati antigenskog testa važe samo jedan dan, te ukoliko planirate da ostanete malo duže u ovom mestu, sutradan morate da ponovite test. Ovo je za sada pilot program, koji je naišao na odobrenje kompletne gradske zajednice, ali i posetilaca.

Prodavnice i restorani rado su prihvatili nova pravila, pogotovo jer znaju da bi projekat mogao biti vrlo brzo zaustavljen. Naime, ako se broj pacijenata sa koronavirusom u saksonskim bolnicama poveća na preko 1.300, Augustusburg će se vratiti u kompletnu blokadu, a to niko ne želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2043 idi na stranu