Izvor: B92

Od starta pandemije kovid 19, Azija je bila skoro potpuno zatvorena za strane turiste. Međutim, neke azijske zemlje su se u međuvremenu otvorile za međunarodne putnike. U svakom slučaju, vakcinacija dosta utiče na otvaranje i na uslove ulaska. Zemlje Azije žele polako, ali sigurno da se vrate na turističku mapu sveta i dočekaju turiste.

Ukoliko uskoro planirate put u neku od zemalja Azije, savetujemo da se prilikom planiranja putovanja obavezno upoznate sa najnovijom situacijom i propisima koji su na snazi u zemlji koja je vaša ciljna destinacija.

Primera radi, činjenica da Tajland uskoro planira otvoranje za turiste, sa manje rigoroznim uslovima nego do sada, stvara određeni optimizam u celoj turističkoj industriji. Puket će prema najavama biti spreman da otvori svoja vrata već u julu. Na ovaj način najvažnija azijska destinacija za putovanje šalje važan signal, navodi Travelmagazine.

Ali šta je sa ostalim azijskim zemljama? Pogledajmo kakva je trenutno situacija u ostatku Azije.

Bali, Indonezija

Jedna od najpoželjnijih destinacija Azije – Bali, u martu 2020. godine, stopirala je bezvizni ulazak za putnike iz 160 zemalja. Međutim, do kraja 2020. godine ovde ste još uvek mogli da dođete sa "poslovnom vizom" ili posebnom "socijalnom vizom", za šta je bila neophodna pomoć stručnih agenata. U januaru 2021. i ova opcija je stopirana, a ulazak strancima je omogućen samo uz posebnu dozvolu indonežanskih vlasti.

Ali čini se da se sada stvari odvijaju u povoljnijem pravcu. U osnovi, Bali želi da se ponovo otvori za putnike od jula 2021. i to planira da uradi slično kao u Tajlandu, prvo u jasno definisanim "turističkim zonama". Za Bali bi ovo bile najčešće turističke lokacije, poput plaže Nusa Dua, ali ne i ostrvo u celini. Da bi ovo uopšte bilo moguće, na Baliju se već uveliko stanovništvo vakciniše.

U principu, Indonezija želi da se otvori ka nekim zemljama sa kojima bi postigla dogovor „putnih karavana“. Zato se ispituju direktni letovi od zemlje porekla do ostrva. Putnici iz Australije, Južne Koreje, Kine, Japana, Singapura i Malezije prvenstveno ispunjavaju ove uslove.

Naravno, za sada se govori o tome kako bi i oni morali da pokažu na ulasku potvrdu o vakcinaciji i negativni PCR test.

Kina i Hong Kong

Kina je trenutno zatvorena za turiste. Ipak, kineska vlada je najavila da radi na postepenom otvaranju. Pored ostalog, u pozadini ovih poteza su predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu (zakazane za februar 2022. godine), pri čemu se ulažu napori da se izbegne scenario Tokija, u kom će Letnje igre ove godine biti održane bez stranih posetilaca.

Tranzit preko Hong Konga je moguć za turiste. Boravak ipak ne sme biti duži od 24 sata, a odredište mora biti na istoj rezervaciji, kao i let za Hong Kong (boarding karta već mora biti dostupna), a takođe se posebno mora pregledati i prtljag.

Japan

Trenutno, građanima većine zemalja sveta nije dozvoljen ulazak u Japan. Ukinuto je i izuzeće od viza. Za ulazak su potrebni negativni PCR test i popunjen "Upitnik za karantin", jer je karantin obavezan.

Kao što je poznato, Letnje olimpijske igre u Tokiju održaće se ove godine bez stranih gledalaca, pa se otvaranje za strance ne očekuje pre jeseni.

Singapur

Singapur je zatvoren za turiste, ali otvoren za poslovne ili službene putnike i putnike sa posebnom dozvolom ("propusnice za dugotrajnu posetu" ili "radne propusnice").

Tranziti su takođe mogući pod određenim uslovima – oni koji lete sa Singapore Airlines-om mogu bez problema da tranzitiraju.

Da li će održavanje Svetskog ekonomskog foruma 2021 u Singapuru (umesto u Davosu), avgusta 2021. godine doprineti daljem otvaranju, trenutno nije poznato.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.