Izvor: B92

Nakon što je ovakvu odluku ovih dana donela Grčka, svi putnici koji su vakcinisani dvema dozama vakcina za prevenciju kovida 19, nezavisno od toga da li ih je odobrila Evropska agencije za lekove (EMA), od sutra će moći da prelaze i hrvatsku granicu.

Granicu će bez negativnog PCR testa moći da pređu svi s potvrdom o vakcinisanju, nezavisno od toga koju su vakcinu primili, nezvanično saznaje Jutarnji list.

Ipak, kako saznaju, odluka će biti podložna promenama ako se Evropska unija postavi drugačije prema cepivima koja nisu odobrena u Evropi. Takođe, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti, uvrstiće se i mogućnost prelaska granice uz pokazivanje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA.

Granicu će bez karantina moći da pređu i osobe koje su prebolele koronavirus pre najviše šest meseci te ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Deca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.

Dogovor sa Srbijom

Foto: Depositphotos / shibu7213.gmail.com

Vest stiže samo dan ili dva nakon što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Hrvatima poručio kako im ne savetuje da odlaze na vakcinisanje u Srbiju, među ostalim i zato što se u Srbiji primenjuju vakcine koja nije odobrila EMA, ali čini se da je i u hrvatskom slučaju ipak prevagnula prednost koju vakcinisanja imaju za ekonomiju, najpre turizam, od čega ostvaruju 18 odsto BDP-a.

Pre Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su vakcinisane Sputnikom te kineskim cepivima najavila je njima konkurentska Grčka koja je, i, prihvatanje potvrde o vakcinisanju s te dve vrste vakcina dogovorila sa Srbijom.

Kako je za Jutarnji list objasnio savetnik u turizmu Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su vakcinisane i kineskom i ruskom vakcinom, kako bi se omogućio što veći priliv turista.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.