Izvor: B92

Srbija ima potencijal da se bavi "vakcinacijskim turizmom", koji podrazumeva da turističke agencije vakcinaciju nude u okviru svojih putnih aranžmana, što je slučaj u pojedinim zemljama, poput Indije. U našoj zemlji trenutno građani BiH masovno dolaze na vakcinaciju u Beograd, nakon što je Srbija dozvolila imunizaciju i bez prijave.

Kolone vozila u proteklog vikenda bile su formirane na prelazima Rača, Šepak i Karakaj, objavilo je sarajevsko Oslobođenje koje donosi i fotografije sa kamera Auto-moto saveza Bosne i Hercegovine.

U subotu je, prema podacima Auto-moto saveza Srbije, saobraćaj bio pojačan i na autoputu Beograd-Niš.

Strani državljani mogu da se prijave za vakcinaciju u Srbiji preko portala eUprava.

To mogu da učine i oni koji nemaj mesto boravka u našoj zemlji, potrebno je samo da se prijave sa srpskom adresom i brojem telefona na koji će im stići poziv za vakcinaciju.

Među traženim podacima potrebno je da označite da niste državljanin Srbije sa i bez boravka u ovoj zemlji da napišete broj pasoša, ime, prezime, imejl adresu, broj mobilnog i fiksnog telefona, kao i i da označite na kom punktu bi da dobijete vakcinu.

Šta to znači za turizam Srbije?

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Za državljane Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Bugarske i Albanije za ulazak u Srbiju nije potreban PCR test, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Oni koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test, dodaje se u istom obaveštenju Ministarstva.

Srbija ima potencijal da se bavi "vakcinacijskim turizmom", koji podrazumeva da turističke agencije vakcinaciju nude u okviru svojih putnih aranžmana, što je slučaj u pojedinim zemljama, poput Indije. Dok neki pokušavaju da imunizaciju "navedu na svoju vodenicu", EU uvodi sertifikat o vakcinaciji, koji bi turistima mogao da zada – glavobolje.

U pojedinim zemljama sveta, poput nekih država u SAD-u i Indije, počeo je da cveta "vakcinacijski turizam".

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je u Srbiji za tri dana (25, 27. i 28. mart) vakcinisano više od 22.000 stranih državljana.

Svi oni su došli u Sbiju makar na jedan dan, a neki su i prenoćili pa je tako "planuo" stan na dan, koji je dosta povoljnija opcija od skupljih kategorija smeštaja. čini kao idealna solucija, i svakako povoljnija od skupljih kategorija smeštaja

Cene su uobičajene: u proseku od 20 do 40 evra, zavisno od lokacije.

Interesovanje za stan na dan je dobrodošlo vlasnicima nekretnina koji su navikli na zaradu od tog biznisa, i još nisu odlučili da se prebace na dugoročno izdavanje, ili nisu pronašli podstanara.

Kako turista u 2020. godini nije bilo kao ranije, a nema ih ni sada, jasno je da novac koji građani regiona koji dolaze na vakcinu mogu da ostave u Srbiji ne treba zanemariti, a to bi naša zemlja svakako trebalo da prepozna. Bilo da oni ostaju na dan, bilo da posete neku od kulturnih ustanova, ili ostanu na duže.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.