Izvor: B92

Ministarka turizma Tatjana Matić kazala je gostujući na Televiziji Prva da će troškovi lečenja biti besplatni za građane koji se tamo zaraze, dodavši da je to naglasio grčki ministar turizma.

"Nalazimo se u grupi od samo 5 zemalja na svetu, sa kojim su dogovor postigli. Tu su UAE, VB, SAD i Izrael. Kada pričamo o Srbiji, ključna stvar poverenja je bila imunizacija i dobra vakcinacija. Naši grčki prijatelji su nam čestitali na tome", kazala je ministarka.

Kako ističe, mnogo je i ekonomskih razloga, ne samo da putujemo na more. Od 14. maja Grčka je najavila sigurno otvaranje granica, a od Uskrsa će imati pilot-projekat u kome će polako puštati turiste, kasnije će preko Bugarske otvoriti granicu.

"Vakcinisani smo, to je najvažnija stvar. Pregovarali smo i o priznavanju digitalnih sertifikata. Mi imamo ne samo uspešnu vakcinaciju, već i dobre elektronske sertifikate, mi smo usklađeni sa Grčkom i možemo da se nadamo priznavanju. To će svim građanima koji su vakcinisani omogućiti prolazak na granici "brzom linijom". Biće u pitanju QR kod", ističe Matićeva.

Ona je istakla i da je grčki ministar najavio da će lečenje biti besplatno za sve građane koji se tamo razbole.

"Oni će sve zaposlene u sektoru turizma vakinisati, naše ministarstvo je takođe pokrenulo takvu akciju od sledeće nedelje. Ako želimo da normalno putujemo, družimo se, mi moramo da se vakcinišemo", kazala je ministarka Matić.

"Ja sam željan da dođe 14. maj i da čujem da su Srbi prošli granicu"

U Jutro TV Prve se uključio i upravnik jednog hotela u Grčkoj. To su sve radosne vesti, kazao je Kostas Ziskos, hotelijer iz Grčke.

"Prvo treba da se život vrati u normalu. Od ponedeljka su najavili otvaranje radnji, nekih lokala, do 20. bi trebalo i dase otvaraju kafići i restorani. Cene bi trebalo da budu ako ne niže onda iste kao što su bile ranije. Jedna stvar je to što se priča, druga stvar je realizacija, u ovom svemu treba biti oprezan", kazao je Kostas.

Na pitanje voditelja da li veruje da će se ostvariti dogovor, jer se pri uključenju činio nepoverljivim, on je kazao da veruje, ali da je oprezan, pogotovo ako se setimo prošlogodišnje situacije.

"Verujem u potpunosti, ima dosta ljudi koji su željni da dođu a i mi smo spremni da ih vidimo. U pitanju su prijateljstva koja su se stvorila u toku godine. Dok dođe do realizacije, dok ne stigne prvi gost... Grci se vakcinišu, vreme se poboljšava sve su to prednosti, samo da vidimo kako će da stoji narod ekonomski, psihološki. Ja sam željan da dođe 14. maj i da čujem da su Srbi prošli granicu. Bitno je da se vratimo u normalu, kao što je bilo ranije", kazao je Kostas.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.