Izvor: Tanjug

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da će građane Srbije moći da putuju u zemlje EU i sa negativnim PCR testom i serološkim testom da poseduju antitela.

Dodaje i da ne treba da ih brine predlog Evropske komisije da kovid pasoši važe samo za vakcinisane cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove, gde ne spadaju kineska i ruska vakcina.

Seničić je pojasnio da nijedna odluka EU prema svojim članicama nije obavezujuća, osim kada se radi o bezbednosti, te da stiže najava iz Grčke da će ona prihvatiti sertifikat o imunizaciji bez obzira kojom vakcinom.

"Vrlo brzo očekujemo da grčki ministar turizma dođe u posetu Srbiji i tada ćemo imati zvaničnu potvrdu. Nadam se da će tada biti potpisan protokol između Srbije i Grčke o protoku stanovništva", rekao je Seničić.

On je napomenuo da je samo predlog Evropske komisije da kovid pasoši važe za vakcine koje je odobrila Evropska agencija, i da je to problem i za samu EU jer je u šest zemalja počela ili treba da počne masovna vakcinacija kineskom i ruskom vakcinom.

Shutterstock/Viacheslav Lopatin

"Pojavio se problem u tim zemljama koje su izrazile sumnju da ovako jedna odluka može da bude diskriminišuća i za njihove državljane", rekao je on i dodao da masovna vakcinacija kineskom i ruskom vakcinom ide u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj.

Siguran je da će zemlje koje zavise od turizma - Grčka, Bugarska, ali i Italija i Španija imati svoj interes da prihvate sertifikate o vakcinaciji bilo kojom vakcinom. Pozvao je građane da budu odgovorni, da se situacija u Srbiji stabilizuje, jer samo ukoliko je situacija u zemlji stabilna možemo da razmišljamo o putovanjima.

Podseća da građani Srbije i sada bez ikakvih uslova mogu da putuju u četiri zemlje - BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija. "Imamo najave od strane Turske koja želi da ukine PCR test početkom letnje sezone. Uputili smo zahtev da se Egipat odredi prema vakcinaciji", rekao je on.

Upitan kada bi mogao da počne da se primenjuje, ukoliko danas bude usvojena u Briselu odluka o kovid pasošima, on je rekao da bi to moglo da bude za tri meseca, do početka turističke sezone.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.