Izvor: B92

Er Srbija, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje testiranje IATA digitalnog pasoša ("IATA Travel Pass"), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije.

Na ovaj način, srpska nacionalna avio-kompanija će biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbednosti putovanja i oporavak turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

"Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva", izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

"Ovo inovativno rešenje IATA je izvanredna inicijativa, koja će pružiti putnicima sigurnost da ispunjavaju sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje širom sveta. Dugujemo veliku zahvalnost Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa IATA i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć", dodao je.

Ilustracija/Foto:BABAROGA /Depositphotos

"IATA Travel Pass" će omogućavati putnicima da skladište i upravljaju podacima u vezi sa rezultatima testa na kovid 19 na svojim telefonima, kao i da na bezbedan i siguran način dele svoj verifikovani status sa avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom. IATA digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta.

"Ponosni smo što radimo sa Er Srbijom na tome da 'IATA Travel Pass' učinimo dostupnim u Evropi. Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što ugodnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahteve vlada za ulazak u države, a koja se tiču virusa kovid 19. Kako se granice budu otvarale, 'IATA Travel Pass' će biti dodatno unapređen sa više mogućnosti da ispuni sve zahteve vlada za potvrdom testiranja ili statusa vakcinacije, a putnici Er Srbije će među prvima imati na raspolaganju ove usluge", izjavio je regionalni potpredsednik IATA za Evropu Rafael Švarcman.

Putnici Er Srbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš. Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca. "IATA Travel Pass" će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje. Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već́ će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.