Izvor: B92

Helada, jedna od omiljenih turističkih destinacija Srba, ponovo je produžila zabranu dolaska vazdušnim, kopnenim i morskim putem putnicima iz okolnih zemalja, a to pravilo važi i za putnike iz zemalja trećeg sveta. Turistički poslenici grčke "gube strpljenje", a turisti iz Srbije ponovo postaju umorni od iščekivanja.

U Grčkoj su i dalje na snazi stroge mere, a sada se i pooštravaju. Pre neki dan oboren je i negativni rekord 2021. godine, sa više od 2.700 zaraženih u jednom danu. Ana Nikolić, koja godina živi i radi u turizmu u Grčkoj, objašnjava za B92.net kakva je astmosfera u zemlji olimpijskih igara, maslina i bogova. Kako nam je objasnila, predložen je i potpuni lokdaun, kao u martu prošle godine.

"Izgleda da će ipak doći do zaključavanja samo određenih regija, najviše Atike koja je pod najvećim rizikom i gde ima najviše zaraženih. Sve u svemu najviše se o tome priča, jer je Grčka već mesecima pod strogim merama i građani polako gube strpljenje. Hotelijeri su takođe na granici strpljenja jer konkretnih odluka o sezoni nema, pa samim tim nema ni rezervacija, jer turisti ne znaju na čemu su", istakla je Nikolićeva.

Sve glasnije se, kako kaže, čuju kritike na račun grčke vlade jer se "plaše da će prokockati još jedno leto".

"Očekuje se opšta pomama za smeštajem"

Foto: Calin Stan / Shutterstock

Grčki premijer i ministar turizma jesu predložili uvođenje kovid-pasoša sa QR kodom i to se još razmatra.

"U svakom slučaju očekujemo da svi vakcinisani putnici slobodno putuju unutar EU, ali se nadamo da će ista pravila važiti i za zemlje izvan EU. Međutim, vakcinacija nije uslov za putovanje, već olakšica", objašnjava ona.

To bi značilo da oni koji nisu vakcinisani mogu da ulaze sa negativnim PCR testom, a na granici će biti sprovođeno nasumično testiranje. To su za sada predlozi ne i zvanične odluke.

Ana Nikolić je shvativši da su turisti zabrinuti omogućila da samo rezervišu smeštaj, bez plaćanja ičega unapred, a objasnila je da su naši turisti dosta zainteresovani za Grčku i da to sve odlično ide.

"Ljudi nisu oprezni zato sto ništa ne plaćaju, pa nemaju potrebe da budu oprezni, čak su i opušteniji pa poneki rezervisu bilo šta za bilo koji datum za svaki slučaj. Jednostavno žele da imaju sačuvan smeštaj ukoliko se otvore granice i ukoliko nastane opšta pomama za smeštajem, sto se očekuje", kazala je Ana Nikolić.

Prosle godine su se i u Grčkoj, slično kao i u Turskoj i Egiptu, poštovale sve epidemiološke mere, pogotovo na početku sezone.

"Ukoliko ove godine budu otvorene granice, sigurno će se određene mere poštovati. Mi očekujemo bolju sezonu u odnosu na prošlu godinu, odnosno mnogo više turista. Prosle godine je naših turista bilo samo u periodu između 15.6. i 6.7. a sada očekujemo da to bude ipak čitavog leta, pa u tom smislu mislimo da će sezona biti drugačija i mnogo bolja", optimistična je ona.

Kako ćemo na more: Grci "zatežu" zbog neodgovornih Srba, na Kipar uz test

Ipak, sve to zavisi od odluka grčke vlade i od epidemiološke situacije i kod nas i u Grčkoj.

"U Grčkoj je do sada vakcinisano više od milion stanovnika, očekuje se da do maja budu vakcinisani svi iznad 60 godina, pa ukolko se neki imunitet stekne do leta biće i opuštenija politika u vezi sa ulaskom turista na grčku teritoriju" zaključila je Ana Nikolić.

Grčki mediji navode da još nema nikakvih datuma, kada je reč o otvaranju granica, i prenose da je grčki ministar turizma Haris Teoharis na sastanku ministara EU istakao značaj sertifikata o vakcinaciji kao "ključne tačke" za što brže pokretanje turizma.

On je naveo da bi ovakav dokument bio "najbrži put za povratak slobode kretanja turista, kako iz zemalja EU, tako i iz drugih država". Takođe je napomenuo da vakcinacija ni u kom slučaju neće biti obavezan uslov za putovanje i podsetio da sertifikat neće ni na koji način ugrožavati lične podatke putnika.

B92.net nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima da su u Grčkoj fascinisani Srbijom i time kako ide vakcinacija, ali da odluka o ulasku u tu zemlju zavisi i od toga kakva situacija bude kod njih.

Malo je verovatno da će granice sa Grčkom biti otvorene pre Uskrsa, za 8. mart sigurno ne, rekao je za B92.net izvor iz diplomatskih krugova dobro upoznat sa situacijom.

Ministarstva Srbije i Grčke rade intenzivno već mesec i po na ovom pitanju, a uskoro bi trebalo da bude potpisan i protokol koji će to regulisati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.