Izvor: B92

Za avio-industriju, nakon skoro godinu dana pokušaja da se adaptira na vreme pandemije, možda je najbolja vest bila regulatorna prijava koju je nedavno podneo Džet blu.

U toj januarskoj prijavi američkom Ministarstvu saobraćaja, avio-kompanija Džet blu se žalila da joj je zabranjen pristup aerodromu London Hitrou(LHR). Iako je uprava Džet blua sigurno frustrirana zbog zabrane pristupa glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, njegova žalba bi se mogla šire gledati kao znak da avio-industrija očekuje povratak u normalu.

Travel magazine je nabrojao nekoliko događaja koji nagoveštavaju mišljenje industrije o oporavku.

Pristup londonskom aerodromu je odavno sporna tačka. Najprometniji aerodrom u Evropi, koji je 2019. godine koristilo 81 milion putnika, ima samo dve piste i avio-kompanije moraju da se bore za slotove koje će koristiti. Ali tokom pandemije, neki prevoznici nisu mogli ni da koriste svoje slotove ovde, a drugi su ih dobili prvi put.

U ekonomiji pandemije, američke avio-kompanije su se borile za Floridu, a ne za Hitrou. Ovo nije dobro. Istorijski gledano, Florida nije odredište koje donosi velike prihode za putničke prevoznike. Saobraćaj se uglavnom sastoji od letova za razonodu, umesto od zakazanih poslovnih letova. Obeshrabrujuće je čitati da Amerikan, Delta, Džet blu, Junajted i Sautvest pojačavaju letove ka Floridi. Mnogo je bolje boriti se za Hitrou, koji – u normalnim vremenima – ima veće izglede za profitabilnost.

Povratak boinga 737 MAX

Foto: Andrey Burmakin / Shutterstock

Povratak boinga 737 MAX nije povezan sa koronavirusom, ali 737 ostaje važan deo američke avio-industrije. Loše upravljanje Boingom, nekada simbolom vazduhoplovne sigurnosti, dovelo je do navoda o korporativnoj pohlepi.

Međutim, čini se da je Being popravio avion. Amerikan je avion vratio u službu prošlog meseca. Junajted je u četvrtak nastavio MAX letove, a Sautvest bi to isto trebalo da učini u martu. Aljaska je poslala MAX porudžbinu u decembru i isporučila svoj prvi MAX 24. januara.

U januaru, Erbas – koji je pretekao Boing da bi postao svetski proizvođač aviona broj 1 – objavio je da ažurira svoj plan za stopu proizvodnje A320. Kompanija predviđa postepeni porast proizvodnje sa 40 mesečno na 43 mesečno u trećem kvartalu i na 45 mesečno u četvrtom kvartalu.

Međutim, Erbas je primetio kako najnoviji proizvodni plan predstavlja sporiji porast od prethodno predviđenih 47 aviona mesečno od jula. Proizvođač je takođe rekao da će se mesečna stopa proizvodnje A220 povećati sa četiri na pet, kao što se ranije očekivalo, dok će proizvodnja širokog kućišta A330 i A350 ostati na trenutnom nivou, umesto da se povećava.

"Erbas očekuje da će se tržište komercijalnih aviona vratiti na nivo pre kovida do 2023., mada najpre do 2025. godine", rekao je proizvođač.

U memorandumu od 21. januara Delta je rekla da je spremna da ovog leta vrati 400 pilota u aktivni status.

"Dok smo razmatrali načine da se bolje postavimo da podržimo predviđeni oporavak, videli smo priliku da obnovimo dodatno pilotsko osoblje pre leta 2022.", napisao je on.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.