Izvor: B92

U Pragu turista nema, što je nezapamćeno. Međutim, kako nijedna zemlja nije uspela da izbegne težak udar pandemije koronavirusa i njen uticaj na turizam, to nije uspela ni Češka. Kovid 19 je izazvao najveću krizu u savremenoj istoriji zemlje i niko se ne usuđuje da prognozira kada će oporavak početi.

Turistički stručnjaci mogli su tačno da predvide obim gubitaka izazvanih pandemijom. Sada je problem što je kriza pogodila industriju na takav način da je, uprkos različitim mogućim scenarijima oporavka, nepoznato koji sektori imaju mogućnost bržeg oporavka.

Prošle godine je manje od 11 miliona turista boravilo u hotelima, pansionima i drugim objektima, što je za 50% manje nego prethodne godine, prema podacima češkog zavoda za statistiku. Naravno, najviše je pogođena češka prestonica, jedan od najlepših gradova sveta, čaroban Prag. Međunarodni turisti se jednostavno nisu pojavili, piše Travel magazine.

"U Pragu je pad turizma bio 73%, ali ako govorimo o smeštaju, brojke su još veće. Glavni grad je izgubio više od 13 miliona noćenja u međugodišnjem periodu", izjavio je Pavel Vančura iz Zavoda za statistiku.

Hoteli u Pragu najviše pogođeni u Evropi

Prema izveštaju konsultanata Kušman i Vejkfild, praško hotelsko tržište pogođeno je najviše u Evropi s padom prihoda od 84,6 odsto po sobi. Stopa popunjenosti smanjila se za 78,5 odsto na samo 16,6 procenata. Prosečna cena sobe pala je za 28,1 odsto na 1.716 CZK po noći.

Tokom leta, industrija je pokazala blagi oporavak, ali kada su ponovo uvedena ograničenja na više od 120 dana, desio se kolaps turizma s jeseni koji je potrajao do kraja 2020. godine.

Glavni ekonomista BH Sekjuritiz Štepan Kreček rekao je da postoje dva moguća scenarija. Optimistični nagoveštava da oporavak industrije može započeti 2022. Drugi je pesimističniji: oporavak će potrajati mnogo godina. Ivan Čeh, direktor međunarodnog aerodroma u Pardubicama, rekao je da veruje da stabilizacija vazdušnog soabraćaja može potrajati između tri i pet godina.

"Vodimo pregovore o proširenju ruta sa avio-kompanijama kao što su Rajaner i Sviser. Takođe smo zainteresovani za obnavljanje veza sa Rusijom. Ipak, zemlji su i dalje potrebni turisti koji ne dolaze".

Najgori scenario se objašnjava činjenicom da su se avio-kompanije uvek oslanjale na službena putovanja rukovodilaca kompanija, a ne na putnike koji putuju ekonomskom klasom. To znači da su se putnici poslovne klase prilagodili ograničenjima i sada održavaju sastanke onlajn tako da se neće vraćati u avione brzo kao što bi to želele avio-kompanije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.