Ilustracija/Foto: Halfpoint/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Halfpoint/Shutterstock

Putnici koji pokažu dokaz o negativnom testu na koronavirus, ne moraju u karantin

Podeli

Poljska bi ove nedelje trebalo da najavi novo pravilo da svaki stranac pre ulaska u zemlju mora da pruži dokaz o negativnom testu na koronavirus.

To je danas saopštio ministar zdravstva Poljske Adam Nijedijelski.

Putnici koji pokažu dokaz o negativnom testu na koronavirus neće morati da provedu vreme u karantinu nakon ulaska u Poljsku, rekao je Nijedijelski i dodao da je zemlja pred trećim talasom epidemije koji će dostići vrhunac krajem marta ili početkom aprila, prenosi Rojters.

"Predviđamo da će kulminacija trećeg talasa doći na kraju marta i početkom aprila, dakle čeka nas još mesec dana neprekidnog rasta zaraze. Prognoziramo oko 10.000 do 12.000 novozaraženih dnevno, što je broj sa kojim je naš zdravstveni sistem već izlazio na kraj, ali moramo da imamo na umu da se mutacije šire brže", rekao je ministar Njedeljski.

Ilustracija/Foto: Cryptographer/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Cryptographer/Shutterstock

Dok je u januaru udeo britanske i južnoafričke mutacije iznosio u Poljskoj pet odsto, sada je prema rečima ministra zdravlja dostigao 10 odsto a u nedelju je zabeleženo skoro 3.900 novozaraženih, dok je istog dana pre nedelju dana zabeležen priraštaj od 2.500 novozaraženih. Poljska će do kraja sedmice uvesti obavezu negativnog PCR testa za sve koji žele da pređu njenu zapadnu i južnu granicu a ako ga nemaju moraće u karantin.

"Nameravamo to da učinimo još ove sedmice. Službe moraju takođe da se pripreme jer to znači povratak Granične straže na granice."

Redovni testovi biće potrebni i radnicima koji prelaze granice jer su zaposleni u susednoj državi. Ministar zdravlja Njedjelski najavio je da ako bude pooštravanja mera, biće uvođene pre lokalno nego opšte za celu zemlju.

"Svi imamo očekivanja da treba izlaziti iz pooštravanja i prihvatati izvesnu meru rizika zato što je naš zdravstveni sistem spremniji a i vakcinacija protiče kako treba. Otpornost na koronavirus može da ima već oko sedam do osam miliona ljudi", kazao je Njedjelski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2953 idi na stranu