Izvor: B92

Kako je negativan rezultat testa na kovid 19 postao uslov za većinu međunarodnih, a negde čak i za domaća putovanja, problemi sa lažnim dokumentima izazivaju veliku zabrinutost. Do sada su već izvršena brojna hapšenja zbog falsifikovanih kovid 19 dokumenata u Francuskoj, Brazilu, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Lažni rezultati testova

Negativan rezultat testa na kovid 19, navodno izdat od strane kompanije Tri-Alta Laboratory Corp., izgleda realno većini ljudi. Na dnu čak postoji i izjava o odricanju odgovornosti koja upozorava da negativni test ne isključuje infekciju.

Međutim, dokument koji je njegov korisnik dobio na tzv. tamnoj mreži (dark web) je lažan, a korisnik navodi da je uz pomoć njega putovao bez problema krajem prošle godine.

Lažne potvrde o vakcinaciji

Kako vakcinacija širom sveta uzima maha, počeli su da se pojavljuju i falsifikovani dokumenti o primljenoj vakcini. U jednoj razmeni na tamnoj mreži ovog meseca, osoba je zatražila lažne papire o vakcinaciji.

Čeka se samo međunarodni standard: Kovid pasoši do leta?

Ubrzo joj je dostavljen obrazac američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji bi potom mogao vrlo lako da se popuni.

Foto: Profimedia/ZUMA Wire/Dicky Bisinglasi

Problemi sa štampanim dokumentima

Nik Kerin, predstavnik IATA-e, istakao je da broj lažnih testova na kovid 19, a sada i rezultata vakcinisanja, izaziva veliku zabrinutost, ukoliko ne budu digitalizovani. Ovo će biti problem ne samo za avio industriju, već podjednako i za države kao i za putnike.

Grčko more? Sve zavisi od napretka vakcinacije

Ako ovakve prevare postanu učestale, IATA se brine da bi to moglo vršiti pritisak na vlade kada počnu da razmatraju ponovno otvaranje granica. Da bi se ponovo otvorile, države moraju da budu uverene da umanjuju rizik od "uvoza" koronavirusa ali i da imaju poverenja u verifikovani status putnika.

Nemoguće je kvantifikovati koliko se već lažnih dokumenata pojavilo. Za sada su ove prevare primetne na mreži, ali još uvek nisu masovne. Na različitim forumima se ovakve stvari već uveliko pominju. Kako se države budu otvarale i putovanja vraćala u normalu, realno je očekivati da će toga biti sve više i više.

Primarno rešenje

Primarno rešenje koje je predloženo za borbu protiv ovakvih prevara je upotreba digitalnih zdravstvenih pasoša. Na ove pasoše se rezultati testiranja i potvrde o vakcinaciji mogu bezbedno učitati iz verifikovanih medicinskih centara, a zatim digitalno povezati sa identitetom putnika. Važan korak za sve predstavlja premeštanje dokumentacije o primljenoj vakcini sa papirne u elektronsku formu, navodi Travelmagazine.

Prva država koja će dozvoliti ulazak turistima vakcinisanim protiv korone

IATA svakako nije nezainteresovana strana kada je reč o upotrebi zdravstvenih pasoša. Njihov Travel Pass, aplikacija koja potvrđuje zdravstveni status putnika, u fazi je finalne izrade. Aplikacija će postati dostupna za preuzimanje 1. marta, kada će je prve uvesti kompanije Emirates i Etihad. Kako navode iz IATA-e, njihov cilj je normalizacija putovanja, a ne direktna zarada.

Opasnost za aviokompanije i međunarodne granice je velika ako se putnik, koji nema simptome, a sa lažnim dokumentima o testovima ili vakcini, ukrca u avion i zarazi druge putnike. Naravno, nijedno rešenje nije bez mana. Treba imati na umu i izazove u ​​sajber bezbednosti i spreman odgovor na moguće upade u nove sisteme za verifikaciju

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.