Izvor: B92

Savet EU pooštrio je mere ulaska i usvojio preporuku kojom se od osoba iz trećih država, koje putuju u EU iz bilo kog bitnog ili nebitnog razloga, zahteva negativni PCR test ne stariji od 72 sata, te su putovanja ponovo na "udaru". Evo šta bi trebalo da znate ukoliko planirate put.

Preporuka podrazumeva i mogućnost uvođenja samoizolacija, karantin i praćenja kontakata ovih putnika i to u periodu do 14 dana.

U Savetu EU naglašavaju da karantin i dodatna ispitivanja po dolasku u Evropsku uniju moraju primenjivati posebno na putnicima koji dolaze iz treće zemlje u kojoj je otkriven novi zabrinjavajući soj virusa Kovid 19.

Izuzeci od odluke

Za transportno osoblje, pomorce i granične radnike, države članice ne bi trebalo da zahtevaju više od negativnog brzog testa na antigen po dolasku ili pre dolaska ukoliko ulaze iz zemlje u kojoj je konstatovan veliki broj zaraženih novim zabrinjavajućim sojevima.

Foto: Depositphotos/ ParStud

Prema novim pravilima, EU će ukinuti ograničenja putovanja za one zemlje koje ne beleže više od 25 novih slučajeva kovida 19 na 100 000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana, koje imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, više od 300 testova na 100 000 stanovnika u prethodnih 7 dana sa ne više od 4 odsto pozitivnih testova.

Bez testa i karantina: Jedna država se zatvorila, možemo još u 14

Ograničenja na putovanja u EU će ponovo biti uvedena za one zemlje u kojima se epidemiološka situacija brzo pogoršava, a naročito kada se otkrije velika incidencija zabrinajvajućih sojeva virusa.

U Savetu EU naglašavaju da bi opravdana putovanja zbog nužnih razloga i dalje trebalo da ostanu moguća.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.