Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Memorandumom o razumevanju u turizmu u uslovima pandemije koji su danas usaglasili ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teokaris, omogućen je ulazak vakcinisanim građanima obe zemlje u drugu zemlju, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Zaposleni u turističkom sektoru pozdravljaju ovu odluku.

Aleksadar Seničić, direktor Jute, kaže za B92.net da se čeka i zvanično potpisivanje memoranduma, a tog trenutka agencije mogu da izađu sa konkretnim ponudama.

"Ovo nam otvara 50 odsto mogućnost da ćemo raditi nešto ove godine. I dalje imamo ljude koji neće putovati, što zbog straha, što zbog cene PCR testa... Zato je bitno da znamo tačne uslove. Recimo, antigenski test je značajno jeftiniji. Kada to budemo precizno znali, onda će i naši turisti moći da preračunaju troškove", istakao je on.

Kako kaže, problem ulaska agencija je takođe rešen pre mesec dana i ovo je stvarno veoma dobra vest, uz uslov da se sve i realizuje. Dodaje da je zadovoljan inicijativom koju su pokrenuli, ali i da je veoma zahvalan ministarki što je preuzela na sebe da u relativno kratkom roku to realizuje.

Naveo je i da Srbija ima dovoljno vakcina, te da možda i za sve koji putuju na more ovo bude dodatni podstrek da se vakcinišu.

Neizvesnost severa

Foto: Calin Stan / Shutterstock

"Turistički radnici sa severa Grčke su u većoj neizvesnosti, jer značajan deo turista dolazi iz Srbije i Severne Makedonije", kaže za B92.net Ana Nikolić, koja već godinama živi i radi u Grčkoj.

Ističe i da neke od agencija reklamiraju da je prodaja aranžmana počela, s tim što su izmenjeni uslovi povraćaja novca ukoliko ne dođe do realizacije zbog pandemije.

"Naime, celokupna uplata se vraća ukoliko zbog pandemije granice ostanu zatvorene. Mi smo takođe počeli sa rezervacijom smeštaja za naše turiste, ali nudimo mogućnost da se ništa ne uplaćuje do razrešenja situacije, odnosno do otvaranja granice. Dakle, sada svako ko želi može da nam se javi da mu sačuvamo smeštaj,, a da ne mora za to da uplati depozit kao ranije", dodala je ona.

Da li će u EU moći i oni koji su primili kinesku ili rusku vakcinu?

Objašnjava da su na tu ideju došli zato što su turisti iz Rumunije i Bugarske već počeli da rezervišu smeštaj u severnoj Grčkoj, jer su sigurniji u mogućnost putovanja u EU.

"Znajući da imamo mnogo klijenata koji godinama letuju u istom smeštaju, ne želimo da dođu u situaciju da kada se budu otvorile granice ostanu bez mogućnosti da rezervišu svoj omiljeni smeštaj, pa smo im ponudili opciju da rezervišu sada, a plate tek onda kada budu sigurni da ce moći da se putuje. Odziv je više nego odličan i već prvog dana po objavljivanju ovakve mogućnosti rezervacije bez depozita javilo mnogo naših turista", kazala je Nikolićeva.

Foto: Viacheslav Lopatin/ Shutterstock

U Grčkoj su i dalje na snazi stroge mere, a kretanje je ograničeno. Pandemija je pod kontrolom i u toku je vakcinacija stanovništva.

"Svi su optimistični što se tiče letnje sezone jer smatraju da će sve ove mere kao i imunizacija stanovništva dati rezultate i da će ovo leto biti bolje od prethodnog. To stalno naglašavaju i grčki premijer i ministar turizma", kazala je ona.

Stevanović objašnjava sa kojom vakcinom možemo da putujemo

Premijer Micotakis je više puta naglasio da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali svakako će biti olakšica. Pomenuo je da će se najverovatnije na granicama sprovoditi brzi testovi čiji su rezultati gotovi za 15 minuta. Da li će svi turisti biti testirani zavisiće od epidemiološke situacije iz zemlje iz koje dolaze.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.