Foto: Depositphotos / shibu7213.gmail.com
Foto: Depositphotos / shibu7213.gmail.com

Evropska unija prelomila: Restrikcije na putovanja

Podeli

Lideri EU zaključili su sinoć na video sastanku posvećenom pandemiji kovida 19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

"Ubeđeni smo da moramo da ostavimo otvorene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika.

Skinuli Srbiju sa "crvene liste" rizičnih zemalja: Ukida se obavezan karantin

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavaje tzv. "tamno crvenih" zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1721 idi na stranu