Izvor: B92

Nakon što je Krizni štab Hrvatske pre nedelju dana produžio epidemiološke mere i uveo neke promene na granicama, oglasili su se iz MUP-a jer primaju brojne upite o novim pravilima za odlazak u treće zemlje.

"Zbog povećanog broja upita građana oko uslova prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u treće zemlje (BiH, Srbija, Crna Gora) i tamo boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obaveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije dostavljamo dodatno pojašnjenje.

Izuzetak, koji je predviđen Odlukom o izmenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. februara ove godine, odnosi se na osobe koje putuju zbog neodloživih privatnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi ekonomski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gde se neće zadržavati duže od 12 sati.

Nemoguće je predvideti sve nužne privatne ili poslovne razloge i taksativno ih navesti, ali nužnost kao izuzezak podrazumeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (smrt člana porodice, dolazak radi izdržavanja člana porodice za šta je potrebno posedovati dokument nadležnog tela o izdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo uticati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtevaju fizičku prisutnost osobe", napisali su.

Nove mere od 14. februara

Foto: BalkansCat / Shutterstock

Štab je doneo novu odluku o granicama koja se tiče putnika koji dolaze iz zemalja u kojima se pojavio novi soj korone, navodi hrvatski Indeks.

Nova odluka je usklađena s preporukama Evropskog saveta, a popis država, koji je deo odluke, donosiće HZJZ. Prema tim putnicima primenjivaće se posebne epidemiološke mere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati da pokažu negativan test i iduu karantin od 14 dana. Karantin im se može skratiti na 7 dana ako PCR-test bude negativan.

"To zasad vredi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabeležen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na nivou EU", kazao je Davor Božinović.

Hrvati se žalili na previše turista, a sada se bore za dah: Prognoza CNN neće im se dopasti

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će one moći ući u Hrvatsku bez testa, dodao je Božinović.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imaće slične uslove kao oni koji putuju iz Evropske unije.

"Ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodloživih razloga - kao što su bolest, sahrana- ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati", dodao je Božinović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.