Izvor: Tanjug

Britanci bi mogli uskoro da se suoče sa zabranom ulaska u EU prema nemačkom planu za zatvaranje granica, piše danas britanski Tajms, a prenosi Rojters.

Vladama zemalja članica EU će biti dozvoljeno da zabrane svim stanovnicima Velike Britanije ulazak u njihove zemlje i preseku sve putničke transportne veze sa Britanijom, na osnovu nemačkog plana u nacrtu dokumenta, u koji je britanski list imao uvid.

Države članice EU mogu slobodno da uvedu privremene zabrane ulaska i prevoza putnika koji ulaze iz zemalja koje nisu članice EU sa područja gde je prisutan novi soj virusa kovid 19, navodi Tajms.

List piše , pozivajući se na diplomatske izvore , i da je nezavisno od ove privremne odluke, EU spremna da ublaži granične procedure nakon Bregzita, ako Britanija odustane od svog plana o stvaranju "Singapura na Temzi", prenosi Rojters.

Foto: DOERS / Shutterstock

U borbi protiv širenja novog soja koronavirusa, nemačka kancelarka Angela Merkel zahteva ponovno uvođenje kontrole na granicama, kao na proleće prošle godine. Šefovi država i vlada EU trebalo bi večeras da razmatraju dalje korake u borbi protiv pandemije.

"Ako zemlje žele da idu drugim putem onda ćemo morati ponovo da uvedemo kontrolu na granicama", rekla je ona.

Na drugoj strani šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjasnio se protiv graničnih kontrola.

"Mislim da moramo učiniti sve da sprečimo da ponovo budu uvedene kontrole na granicama koje vode do kolona dugih po 50 kilometara“; kazao je Mas javnom servisu ARD.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.