Foto: Shutterstock/Photoprofi30
Foto: Shutterstock/Photoprofi30

Grad limuna "kao iz bajke": Čude se kako turisti ne znaju za njega FOTO

Podeli

Blizu granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri smestio se šarmantni gradić šarenih zgrada i prelepih plaža koji je često bio "na frontu".

Tek kad se "ušuškao" u francuski zagrljaj, krenulo je sređivanje za turiste. Ipak, i danas još postoje mnogi koji vole Francusku, ali nikada nisu čuli za Menton, što često začudi tamošnje stanovnike.

Živahnost grada, ali seoski mir

Menton je jedan od gradova u Francuskoj koji imaju najviše sunčanih dana godišnje, a izlazi na more u obliku predivnih peščanih plaža. Još sredinom 19. veka nanjušili su ga bogate ruske i engleske aristokrate, koji su ovamo dolazili na odmor i terapiju.

Verovalo se da prijatna klima pogoduje bolesnicima koji su patili od tuberkuloze. Kako su dolazili na duži period, bogataši su izgradili i svoje vikendice.

Foto: Shutterstock/Rostislav Glinsky
Foto: Shutterstock/Rostislav Glinsky

Grad je tako danas prepun lepih vila i raskošnih mediteranskih vrtova.Na primer, "Jardin Serre de la Madone" prostire se na čak šest hektara - poznat je po retkim i egzotičnim biljkama sa svih strana sveta, a srećom po nas, otvoren je za javnost, piše portal Pun Kufer.

Tu su i "Jardin botanique exotique de Menton", botanička bašta još iz 19. veka, kao i "Fontana Rosa", koju je izgradio španski pisac Visente Ibanjez. Naravno, ima ih još, ali to su najpoznatiji.

Možda zvuči čudno, ali tako je kako je - oni koji su dolazili ovamo često su tu i umirali. Tako je čak i gradsko groblje odraz raskoši koju su uživali za života.

Foto. Shutterstock/Viktoriyani
Foto. Shutterstock/Viktoriyani

Na brdu iznad grada smestilo se groblje upadljivog izgleda, sa mnoštvom lepih mauzoleja. Isplati se baciti oko, ako ne baš na groblje, onda na grad koji se odavde pruža kao na dlanu.

Važno je znati kako je Menton gradić čije su ulice često vrlo brdovite, pa koliko god da želite biti "u trendu" i "modno osvešćeni" u Francuskoj, pokušajte to ipak sa nekom ravnom obućom.

Iako je relativno mali, pruža priliku za savršen odmor, a ima i dovoljno sadržaja kao što su muzeji, istorijski važne zgrade, pitoreskne ulice, restorani među kojima se ističe Mirazur sa tri Mišelanove zvezdice, ali i Festival limuna.

Foto: Shutterstock/Viktoriyani
Foto: Shutterstock/Viktoriyani

Kad ti život da limune, napravi festival!

Da, dobro ste pročitali. Limun je hit u Mentonu, te imaju i poseban oblik dekorisanja posuđa sa uzorcima limuna, a festival koji se održava sredinom februara u potpunosti je inspirisan limunom.

Naravno, proističe iz potrebe stanovnika, a naročito onih zaposlenih u turizmu, da unesu malo života u grad nakon dugog dosadnog januara. Kako je Menton dugo bio jedan od glavnih izvoznika limuna širomEurope, tako je i karneval posvećen tom citrusnom voću.

Skulptura Tadž Mahala od limuna i pomorandži. Foto: EFE/SEBASTIEN NOGIER
Skulptura Tadž Mahala od limuna i pomorandži. Foto: EFE/SEBASTIEN NOGIER

Širom grada u to doba niknu ogromne skulpture i makete napravljene od, pogađate – limuna. Prizori su zaista neveroatni, pa ako već planirate odlazak, bilo bi šteta propustiti tu neobičnu manifestaciju.

Svaka godina ima svoju temu, a do sada su najpopularniji bili Bolivud, Pinokio, Diznilend, Put oko sveta za 80 dana... Posjetila ga je i engleska kraljica Viktorija, i to 1882. godine.

Kraljevska preporuka

Kraljica Viktorija se oduševila i preporučila ovaj festival britanskoj eliti. Nešto kasnije, posetio ga je i sam Vinston Čerčil, koji je odlučio da ga ovekoveči u slikama (da, bavio se i slikarstvom u slobodno vreme). Šon Koneri ga je odabrao za snimanje filma "Nikad ne reci nikad".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svega deset posto lokalnog stanovništva još govori svoj jezik: zove se mentonask, a reč je o posebnom dijalektu koji se uči u školama. Francuski je ipak glavni, a mentonask se koristi u ruralnim delovima i selima oko grada.

Na kom god jeziku to rekli, Francuzi, a i svetski mediji rado će oslovljavati Menton nadimkom "biser Francuske". Zvanični turistički slogan Mentona je "Moj grad je bašta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4128 idi na stranu